Az ukrán showman nagyra törő tervekkel indul az elnökválasztáson

Egyetlen cikluson át akar csak államfő lenni, de ez idő alatt teljesen megreformálná az ukrán állam vezetését, és első intézkedésként lehetővé tenné a népszavazásokon keresztüli közvetlen demokrácia gyakorlását Volodimir Zelenszkij komikus színész, a márciusi elnökválasztás egyik befutásra esélyes jelöltje.

A showman választási programjáról azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet közvetlenül azután tartott, hogy benyújtotta az elnökjelöltséghez szükséges dokumentumokat pénteken a központi választási bizottságnál.

“Ma dupla szülinapot ünneplek, a szokásosat, és azt, hogy most váltam politikussá” – jegyezte meg Zelenszkij, aki éppen január 25-én lett 41 éves. “Azonnal le kívánom szögezni: egyetlen választási ciklusra indulok, hogy megváltoztassam a rendszert a jövő számára. Elveimet a hírnévért, országomat a hatalomért nem bocsátom áruba. Tisztességes leszek, hűséges Ukrajnához, és az országot politikusok új generációjának a kezébe adom majd át” – ígérte.

Terveivel kapcsolatban kifejtette: első intézkedésként törvényjavaslatot nyújt be, amely rögzíti azt a mechanizmust, amely által az ukrán nép határozza meg az ország vezetése számára a fő feladatokat népszavazás útján, illetve a közvetlen demokrácia gyakorlásának más formáin keresztül. Kiemelte, hogy éppen a nép akaratával, az 1991-es referendumon született meg Ukrajna mint független állam. Azóta viszont egyetlen népszavazást sem rendeztek az országban, amelyen a nép bármit is közvetlenül eldönthetett volna – mutatott rá.

Zelenszkij programjának egyik kulcselemeként hirdette meg az “ember mint legfőbb érték” elvet. “Az állam van az emberért, és nem az ember az államért. Az emberi méltóság tiszteletben tartása legyen az alapvető vezérelve az állam tevékenységének. A reformoknak minden ember életére kedvező hatással kell lenniük, nem csak néhány tucatnyi család számára” – idézett Zelenszkij választási programjából az UNIAN ukrán hírügynökség.

A showman kifejtette: célja, hogy olyan államot építsen, amely minőségi szolgáltatást nyújt az állampolgárainak. Ennek érdekében maximális mértékben csökkenteni kell az állami szerepvállalást.

“Minél kevesebb az állam az emberek életében, annál több az ember az állam életében” – fűzte hozzá. Kijelentette: azon fog dolgozni, hogy minél több nyugati befektetés érkezzen Ukrajnába. Szerinte ha a nyugatiak Ukrajnában fektetik be a tőkéjüket, az lesz az igazi védelem, “a legerősebb hadsereg” az országnak. “Semmilyen oroszok, senki nem támad ránk, ha erős külföldi vállalatok vannak nálunk, amelyek velünk együtt fogják megvédeni a mi területünket” – hangsúlyozta.

Az eredetileg jogász végzettségű, a kelet-ukrajnai Krivij Rih városban született Zelenszkij elsőként a kilencvenes évek végén alapított 95-ös Kvartal (negyed) Stúdiója elnevezésű, főként kíméletlen politikai humora miatt igen népszerű humorista csapat frontembereként vált ismertté, de játszott számos filmben és tévésorozatban is főszerepet, vezetett televíziós showműsorokat. Filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

A személye köré alapított Nép Szolgája párt, amelynek ő az államfőjelöltje, az egyik vígjátéksorozatáról kapta a nevét. Ebben Zelenszkij egy hétköznapi, ám elveihez hű középiskolai történelemtanárt alakít, aki váratlanul megnyeri az ukrán elnökválasztást. Az Ukrajnában népszerű sorozat – amelyből mozifilm is készült – harmadik évadának vetítését épp a választási kampány csúcspontján, márciusban tervezik elindítani.

A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján Zelenszkij a három legesélyesebb befutó között van, az első helyen álló Julija Timosenko mögött, egy hajszállal megelőzve Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt. Szorosan mögöttük van még Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter és Jurij Bojko volt Janukovics-párti politikus.

Lévén Zelenszkij az ukrán showbiznisz legnagyobb sztárja és az egyik legfontosabb ukrán jellemvonáshoz való hozzáállása – a társadalom kollektív bölcsességének tiszteletben tartása – erős üzenetet közvetít, hatalmas versenytárs lesz mind Porosenko, mind Timosenko számára. A meglepetésekkel telinek ígérkező kampány után könnyen lehet, hogy ő lesz az, aki utoljára nevet

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »