Megvan a macedón elnökválasztás időpontja

Április 21-re írta ki az államfőválasztást Talat Xhaferi macedón parlamenti elnök pénteken Szkopjéban. A második fordulót május 5-én tartják.

Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a voksolást a megbízatás lejárta előtt legalább 70, de legfeljebb 90 nappal ki kell írni. Gjorge Ivanov hivatalban lévő államfő mandátuma május 12-én jár le, és mivel már két elnöki időszakot kitöltött, nem jelölhető újra. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg öt évre.

Eddig egyetlen párt sem jelentette be, hogy kit jelöl majd a posztra. Zoran Zaev kormányfő pénteken arról beszélt, hogy ő tökéletes jelölt lenne, de be kell tartania, amit a választópolgároknak ígért, úgyhogy nem mond le a miniszterelnökségről.

Az új elnök már nem Macedónia, hanem – új nevén – Észak-Macedónia elnöke lesz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »