Kemény Brexit esetén nagyot változnak a brit bevándorlási szabályok

A brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén a brit kormány a lehető leghamarabb beszünteti az Európai Unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését, és azok az uniós polgárok, akik a kilépés után érkeznek, alapesetben már csak három hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak – jelentette be a brit belügyminisztérium. A tárca hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokra.

A minisztérium hétfőn késő este közzétett új bevándorlási szabálygyűjteménye alapján ha a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnéséig nem sikerül életbe léptetni a Brexit feltételrendszeréről szóló egyezményt, és Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozik az EU-ból, a külföldi uniós polgárok a márciusi kilépési dátum után is beutazhatnak az országba látogatás, munkavállalás vagy tanulás céljával. Ha azonban három hónapnál tovább kívánnak maradni, ahhoz külön időleges tartózkodási engedélyért (European Temporary Leave to Remain) kell folyamodniuk, amely további 36 hónapra, vagyis három évre lesz érvényes.

Három évet meghaladó idejű nagy-britanniai letelepedési szándék esetén az EU-állampolgárokra is a 2021 után életbe lépő általános, új bevándorlási szabályozás lép életbe. Ennek alapelve szerint a tartózkodási folyamodványok elbírálásában a kérelmező szakképzettsége lesz a döntő szempont, az EU-ból és a máshonnan érkezők esetében egyaránt.

A három hónapot meghaladó, legfeljebb három évre szóló tartózkodási engedély kiadásához az uniós kérelmezőknek igazolniuk kell személyazonosságukat, és azt, hogy nem született ellenük a múltban bírósági ítélet súlyos bűncselekmény miatt. A brit belügyminisztérium tájékoztatója kiemeli: nem lesznek jogosultak a három évre szóló tartózkodási engedélyre azok, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, folyamatosan bűnöző életmódot folytatnak, vagy bármi más okból veszélyt jelentenek Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Megállapodás nélküli Brexit esetén a márciusi kilépési dátum után érkező EU-állampolgároknak az első három havi tartózkodási engedélyért nem kell fizetniük, de a további három évre szóló engedély kiadása már díjköteles lesz. Ennek összegét később határozzák meg.

A tárca nyomatékosan hangsúlyozza, hogy azokra az EU-állampolgárokra, akik a kilépés időpontjában már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, mindez nem vonatkozik, ők megállapodás nélküli Brexit esetén is a már korábban ismertetett rendszer alapján folyamodhatnak letelepedett jogi státuszért, és ha ezt megkapják, jelenlegi jogosultságaik megőrzésével, határidő nélkül maradhatnak. A belügyminisztérium közölte: a brit kormány szeretné is, ha ők Nagy-Britanniában maradnának.

A kilépés időpontjában már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok kétféle tartózkodási jogviszonyért, letelepedett, illetve előzetes letelepedett státuszért folyamodhatnak, attól függően, hogy a kérelmező a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak végéig, 2020. december 31-ig, illetve megállapodás nélküli Brexit esetén idén március 29-éig eltöltött-e öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Azok is kitölthetik az ötéves tartózkodási időszakot, akik a határidő végéig még nem tartózkodnak ennyi ideje Nagy-Britanniában.

A korábbi tervek alapján a letelepedett státusz megszerzéséért is fizetni kellett volna, de Theresa May miniszterelnök a minap bejelentette, hogy a kormány eltörölte a díjfizetési kötelezettséget, és akik már kifizették a díjat, visszakapják pénzüket.

Kapcsolódó cikkünk: Brexit: már tesztelik a külföldi EU-polgárok letelepedéséhez szükséges rendszert

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »