Tovább bonyolódik a Sea Watch mentőhajója körüli vita

A szicíliai Siracusa kikötőkapitánysága hétfőn elrendelte a Sea Watch civil szervezet a kikötő partjainál lehorgonyzott hajója körüli tengerszakasz lezárását, miután olasz ellenzéki pártok képviselői ismételten fel akartak jutni a fedélzeten tartózkodó 47 migránshoz. Hollandia ismételten nemet mondott a csoport befogadására.

A Sea Watch 3 nevű hajót tilos megközelíteni vagy fél mérföldes körzetben a közelében lehorgonyozni. A hatósági intézkedést azután hozták meg, hogy vasárnap három ellenzéki politikus motoros csónakot bérelt, és feljutott a Sea Watch 3-ra. A balközép Demokrata Párt (PD) pedig hétfőtől minden nap másik képviselőt akart a hajóra küldeni, az ott tartózkodó menedékkérők partra engedésének sürgetésére.

Maurizio Martina, a PD politikusa így Siracusa kikötőjében nyilatkozott a sajtónak, hangsúlyozva, hogy a hajón lévő 47 embert azonnal partra kell engedni, el kell látni. „Nem lehet emberek bőrére politikai propagandát folytatni” – jelentette ki.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalára azt írta, hogy miközben az olasz sajtó és a baloldal viharos tengerre, „kutyahidegre” panaszkodik, és a hajón található gyerekekről cikkezik, a Sea Watchon „meztelen felsőtestű férfiakat, nyugodt tengert, fülhallgatós és mobiltelefonos személyeket látok”. Hozzátette: „Nem módosítom nézeteimet: Olaszországba csak a szabályokat betartva lehet megérkezni, máskülönben STOP”.

  • Előzmények:

A római belügyi tárca vezetője bejelentette, hogy a legnagyobb olaszországi menedékkérő-tábor, a szicíliai Mineo bezárására készül, ahol a tavaly januári 2585-ről mára 1357-re csökkent az ott tartózkodók száma. A Rómához közeli Castelnuovo Di Porto menedékkérő-táborának bezárása már megkezdődött. Salvini megjegyezte, hogy tavaly januárban a korábbi balközép kormány alatt több mint 3 ezren érkeztek az olaszországi partokra, míg az idén csak 155-en.

Danilo Toninelli kikötőkért felelős miniszter (Öt Csillag Mozgalom) a Sea Watch hajójának lefoglalását szorgalmazta. Azt javasolta, hogy engedjék kikötni a hajót, majd tegyék egy repülőre a migránsokat, és szállítsák őket Hollandiába – a német, nem kormányzati szervezet hajója ugyanis holland felségjelzésű. Hága kormánya hétfőn ismételten leszögezte, hogy nem fogadja be a csoportot.

A Sea Watch 3 január 19-én vette fedélzetére a migránscsoportot Líbia partjainál. Pénteken kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy Siracusa partjaitól kevesebb mint kétmérföldnyire lehorgonyozzon, de nem futhat be olaszországi kikötőbe.

Ezzel egy időben Siracusa ügyészsége bejelentette, hogy vizsgálat megindítását mérlegeli Matteo Salvinivel szemben a hajón tartózkodók személyi szabadságának korlátozása címén. Hasonló vádakkal indult eljárás a belügyminiszterrel szemben tavaly augusztusban is, amikor majdnem egy hétig nem engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján levő 177 menedékkérő partraszállását. A mostani ügyben az olasz parlament illetékes bizottsága a héten dönt arról, hogy szavazásra bocsátja-e a Salvinivel szembeni ügyészi eljárás kérdését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »