Ausztriának nem tetszik a közös európai hadsereg ötlete

Az osztrák védelmi miniszter kizárta, hogy Ausztria részt vegyen a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében.

„Semleges országként szóba sem jöhet egy közös haderőben való részvétel. Ausztria semmiképp nem szeretné feladni szuverenitását” – mondta Mario Kunasek romániai látogatásán az APA osztrák hírügynökségnek.

Hozzátette: az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni. Közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre persze szükség van, de közös haderőre nem – szögezte le.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az osztrák miniszter aggasztónak nevezte az Ukrajna és Oroszország között a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán kialakult konfrontációt. Európa nem afféle „szentek szigete”, olyan konfliktusokkal kell szembenéznie, amelyek a közvetlen közelében zajlanak – jegyezte meg.

Kunasek visszafogottan nyilatkozott annak lehetőségéről, hogy Ausztria részt venne-e egy esetleges ukrajnai misszióban. Értésre adta, hogy nem gördítenének akadályt egy erről szóló egyeztetés elé, de Ausztria külföldi missziókban vállalt kötelezettsége – több mint 900 katonával – már így is „nagyon-nagyon magas”. Az államok népességéhez viszonyítva ezzel Ausztria a harmadik helyen áll az EU-ban – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy továbbra is elsősorban a Nyugat-Balkánra és a Közel-Keletre akarnak összpontosítani.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »