Mégis módosíthatják az olasz költségvetési tervezetet

Az olasz költségvetési tervezet esetleges módosításaként értékelte az olasz sajtó Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes vasárnapi kijelentését arról, hogy a kormány nem ragaszkodik a korábban megjelölt hiánycélhoz az után, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is tanácskozott erről Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

“Senki nem ragaszkodik a 2,4 százalékos hiánycélhoz, ha a költségvetési csomaggal az ország növekszik, ez lehet 2,2 vagy 2,6 százalékos is,  nem tizedes vesszők kérdése, mindent megteszünk, hogy a józan ész kerekedjen felül” – nyilatkozta Matteo Salvini az Adnkronos olasz hírügynökségnek.

Az olasz miniszterelnök-helyettes hozzátette: a római kormány senkivel sem keresi a veszekedést, “csak azt kérjük, hogy azt tehessük, amit az olaszok kérnek tőlünk”. Mint megjegyezte, reméli, hogy Brüsszel semmilyen döntést nem hoz az előtt, hogy az olasz parlament elfogadja a költségvetést. Salvini hangsúlyozta, hogy nem hajlandó lemondani vagy elhalasztani például a nyugdíjreformot, amelynek bevezetését a Liga már jövő év elején tervezi.

Elemzők szerint a Liga kormánypárt vezetőjének szavai nyitásra utalnak, hiszen eddig az olasz kormány tagjai azt ismételték, hogy egy vesszőt sem hajlandóak változtatni a Brüsszelnek benyújtott költségvetési tervezeten. Az Európai Bizottság éppen a Róma által 2019-re kitűzött 2,4 százalékos hiánycélra mondott nemet túlzottdeficit-eljárást szorgalmazva Olaszországgal szemben.

Matteo Salvini kijelentései Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének szombat esti megbeszélését követték. A kétórás brüsszeli tanácskozáson jelen volt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért is felelős alelnöke, Pierre Moscovici pénzügyi biztos, valamint Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter is.

Brüsszel, 2018. november 24.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt (b) fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban tartandó megbeszélésük kezdetén Brüsszelben 2018. november 24-én. Három nappal korábban az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben az aggályosnak minősített jövő évi olasz költségvetési tervezet miatt.
MTI/EPA/Sascha Steinbach

Juncker olasz újságíróknak azt mondta, nem akarnak Olaszországgal háborúzni. “Szeretem Itáliát!” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Sajtóértesülések szerint Juncker a hiánycél 0,3-0,4 tized százalékos csökkentését szorgalmazta Rómától, ami 6-7 milliárd eurónak felelne meg.

Giuseppe Conte beszámolója szerint eredményes volt a Junckerral való egyeztetés. “Elmagyaráztam, milyen reformokra készülünkE – mondta az olasz miniszterelnök, akinek vasárnap Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is lehetősége volt egyeztetni a soron kívüli EU-csúcson. Conte bejelentette, hogy Rómában hétfő este újabb megbeszélést tart két helyettesével, Luigi Di Maióval és Matteo Salvinivel, valamint Giovanni Triával.

Drágulnak az olasz banki részvények

Hétfő délelőtt 6 százalék körüli erősödésre álltak az olasz banki részvények a milánói értéktőzsdén, amelynek az irányadó mutatója csaknem 3 százalékos erősödést jelzett pénteki záróértékéhez viszonyítva.

A befektetők kedvezően fogadták már a puszta lehetőségét is annak, hogy az olasz kormány esetleg felülvizsgálja a deficitcélt azután, hogy a múlt héten az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett Olaszországgal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply