Még mindig nagy kérdőjel az olasz költségvetési tervezet

Az Európai Bizottság megkapta határidőig a módosított jövő évi olasz költségvetési tervezetet, amelyet november 21-én fog értékelni a többi euróövezeti ország büdzséterveivel együtt – közölte szerdán a brüsszeli testület.

Sajtóértekezletén Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, mindössze annyit mondott, hogy elemezni fogják a tervezetet, és egy hét múlva közzéteszik a véleményüket. Nem adott választ arra az újságírói kérdésre sem, hogy az értékelés mellett várható-e túlzottdeficit-eljárás megindítása Olaszországgal szemben.

A római kormány előző este bejelentette, hogy a brüsszeli felszólítás ellenére sem változtatnak a költségvetési hiányra és a növekedésre vonatkozó előirányzataikon.

Az Európai Bizottság október 23-án az aggályosnak tartott költségvetési tervezet módosítására szólította fel az olasz kormányt, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásoknak. Ezen értékelést az euróövezeti tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa is osztja. A kitűzött határidő kedden éjfélkor járt le. Ez volt a legelső alkalom, hogy a bizottság visszautasította valamelyik tagállam büdzsétervezetét.

Uniós tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy korrekció hiányában a bizottság a vártnál korábban, november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei, akkor szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ez 3,4 milliárd euróra rúgó összeg lenne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az alapvető probléma, hogy az új populista olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb hiánycélt tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget akar vetni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatoknak.

Olaszország államadóssága 2,3 ezer milliárd euró, a GDP 131 százaléka, ami a második legmagasabb arány az EU-ban, s több mint a duplája a hatvan százalékos uniós plafonnak.

Bármi is legyen végül a politikai huzavona eredménye, szakértők szerint a helyzet fokozza a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságával szemben.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »