Tovább makacskodik az olasz kormány

Az olasz kormány ismét ugyanazt a költségvetési tervezetet fogja benyújtani az Európai Bizottságnak, mint legutóbb, semmit nem változtat rajta – jelentette ki a római kormány „árnyék-pénzügyminiszterének” tartott Paolo Savona EU-ügyi miniszter a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban csütörtök este. Hangsúlyozta, hogy a kormány akkor sem módosítja költségvetési tervezetét, ha a hozamok tovább esnek az olasz kötvénypiacokon.

Az Európai Bizottság kedden nem hagyta jóvá az új olasz kormány tervezetét, amely csökkentés helyett növelte a hiánycélt. Rómának három hete van, hogy módosítsa költségvetését. Ezzel egy időben az olasz és a német 10 éves állampapírok hozama közötti különbség tovább növekedett.

„Ha az emelkedés tovább folytatódik, akkor sem változtatunk a költségvetésen, inkább a pénzügyi környezetet módosítjuk” – mondta Paolo Savona. A 82 éves olasz közgazdász, akit a tervezet atyjának tartanak, hangsúlyozta, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta kormány költségvetése „jól kiszámolt” rendszeren alapszik. Elmagyarázta, hogy Olaszország gazdaságát a beruházások talpra tudják állítani, a kormány ezek bevételéből kívánja finanszírozni például az állampolgári jogon járó alapjövedelmet, amely 8 milliárdos költséget jelent az állam számára.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének kijelentéseire reagálva, aki az európai piac bizonytalan tényezőjeként az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését (Brexit) és az olasz pénzügyi politikát nevezte meg, Paolo Savona azt mondta: az EKB feladata lenne a piacok megnyugtatása, így az olasz-német hozamkülönbség „féken tartása” is.

A politikus kijelentette, hogy nem Európa-pártinak, hanem európainak tartja magát. Megjegyezte, hogy „rosszul állunk, ha Európa két pénzügyi paraméter szigorú betartására redukálódott”. Hozzátette, hogy Európának új pénzügyi politikára van szüksége, máskülönben nem tud reagálni arra a növekedési visszaesésre, amelyhez a világ geopolitikai eseményei vezetnek a kontinensen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Támadjanak ahogy akarnak, a költségvetést nem változtatjuk meg” – jelentette ki Luigi Di Maio, az M5S vezetője, miniszterelnök-helyettes, aki szerint az olasz hozamzuhanást azok az álhírek okozzák, amelyek Itáliának az euróövezetből való kilépésével ijesztgetnek.

Az M5S pénzügyi bizottsága közleményben szögezte le, hogy a kormánypárt nem akar kilépni az euróövezetből, és nem keresi az összecsapást Brüsszellel.

Matteo Salvini másik kormányfőhelyettes, a Liga vezetője korábban kijelentette, hogy az Európai Bizottság akár karácsonyig küldözgetheti leveleit, a római kormány akkor sem módosítja a költségvetési tervezetet.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »