Rendre ugyanazokat a köröket futják a svéd kormányalakítás kapcsán

Ismét a szociáldemokrata Stefan Löfven ügyvezető miniszterelnököt fogja megbízni az új kormány megalakításával Andreas Norlén svéd parlamenti elnök, a kérdésről december elején szavazhat újra a parlament.

A házelnök pénteken újságírók előtt bejelentette: december 3-án fogja formálisan felkérni Stefan Löfvent a kormányalakításra, és a törvényhozás várhatóan két nappal később dönthet arról, bizalmat szavaz-e az ügyvezető kormányfőnek. Andreas Norlén kiemelte: a hivatalos megbízatás előtt Löfvennek jeleznie kell, mely pártokkal tervezne közösen kormányt alakítani.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A szeptember 9-én tartott választások után Stefan Löfven ezt a bizalmi szavazást elveszítette, és csak ügyvezetőként maradt az ország élén az új kormány megalakulásáig. A Reuters hírügynökség megjegyezte: kevés jel utal arra, hogy a pártok azóta érdemben változtattak volna álláspontjukon.

Norlén hangsúlyozta: továbbra is nagyon nehéz a helyzet, de a folyamatnak muszáj továbbhaladnia. Természetesen nincs garancia arra, hogy Löfven jelölése sikeres lesz – tette hozzá a házelnök.

Stockholm, 2018. november 23.
Andreas Norlén, a svéd parlament elnöke sajtóértekezletet tart Stockholmban 2018. november 23-án. Norlén bejelentette, hogy Stefan Löfven ügyvezető miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt elnökét fogja megbízni kormányalakítással. Svédországban szeptember 9-én tartottak parlamenti választásokat, azóta nem sikerült megalakítani az új kabinetet.
MTI/EPA/Henrik Montgomery

A választás nyomán kialakult patthelyzet után már három kormányalakítási kísérlet vallott kudarcot: miután Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője és Stefan Löfven, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője sem járt sikerrel, csütörtökön Annie Lööf, a Centrum Párt vezetője is feladta az új kormány megalakítására tett kísérletét.

A választásokon sem a szociáldemokraták, sem pedig a konzervatívok vezette blokk nem nyerte el a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget, viszont a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal – akik a mérleg nyelvét jelenthetnék – mindeddig kizárták az együttműködés lehetőségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »