Marad a politikai patthelyzet Svédországban

Feladta csütörtökön az új svéd kormány megalakítására tett kísérletét Annie Lööf, a Centrum Párt vezetője arra hivatkozva, hogy túlságosan mélyek a különbségek a fő parlamenti erők között.

A jelenlegi bizonytalan parlamenti helyzetben arra lenne szükség, hogy az egyik oldal tolerálja a másikat a kormányalakítás érdekében. Pillanatnyilag ehhez nincsenek meg a kellő feltételek – nyilatkozta Lööf újságíróknak.

A szeptember 9-én tartott svédországi választások után patthelyzet alakult ki, mivel sem a szociáldemokraták, sem pedig a konzervatívok vezette blokk nem nyerte el a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget.

Andreas Norlén svéd parlamenti elnök múlt csütörtökön kérte fel a Centrum Párt vezetőjét, hogy kezdjen kormányalakítási tárgyalásokat, miután két korábbi kísérlet kudarcot vallott. Lööf már a harmadik politikus volt, aki erre megbízást kapott, miután Ulf Kristersson, a jobbközép blokk vezetője és Stefan Löfven svéd ügyvezető miniszterelnök, a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője nem jártak sikerrel. A Centrum Párt hagyományosan a konzervatívok szövetségese, ennek ellenére múlt héten nem támogatta Kristersson kormányalakítási próbálkozását, mert nem akart olyan kormány tagja lenni, amely a Svéd Demokraták támogatásával kerülne hatalomra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Annie Lööf elmondta: sem a szociáldemokraták, sem a konzervatívok nem mutatnak hajlandóságot arra, hogy támogassanak egy olyan kormányt, amelynek nem ők a vezetői. A svéd parlamenti elnök várhatóan még csütörtökön bejelenti, hogyan mehet tovább a kormányalakítási folyamat.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták már korábban bejelentették, hogy egyetlen olyan kormányt sem fognak támogatni, amely nem biztosít jogot nekik a politikai élet befolyásolására. A többi politikai erő viszont kizárja a velük való együttműködést.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »