Közeledik egymáshoz az EU és Vietnam

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Unió és Vietnam közötti kereskedelmi és beruházási megállapodásokat, amelyek szinte valamennyi vámot eltörlik a két fél közötti árukereskedelemben – közölte az uniós bizottság szerdán.

A megállapodások jogilag kötelező érvényű, fenntartható fejlődés iránti kötelezettségvállalást is magukban foglalnak, amely kiterjed az emberi jogok és a munkavállalói jogok tiszteletben tartására, a környezet védelmére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos elmondta: a kereskedelmi megállapodás a vámok több mint 99 százalékának eltörlését irányozza elő.

Vietnam az unióból származó importra kivetett vámok 65 százalékát eltörli a megállapodás hatálybalépésének pillanatában, a vámok többi részét pedig 10 év alatt fokozatosan bontja le. A megállapodás egyedi rendelkezéseket tartalmaz, melyek a gépjárműiparban tapasztalható nem vámjellegű akadályokat hivatottak kezelni, továbbá védelmet fog biztosítani 169 hagyományos európai élelmiszer- és italtermék, az úgynevezett földrajzi árujelzők számára Vietnamban. Segítségével az uniós vállalkozások a hazaiakkal egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a vietnami hatóságok és állami tulajdonú vállalatok által kiírt közbeszerzési pályázatokon – közölte.

A beruházásvédelmi megállapodás olyan szabályokat tartalmaz, melyeket az új beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszeren keresztül lehet érvényesíteni, továbbá biztosítja, hogy mindkét fél kormányának megmarad a polgárai érdekében történő szabályozáshoz való joga. A beruházási megállapodás felváltja azokat a kétoldalú beruházási egyezményeket, amelyekből jelenleg 21 van hatályban az Európai Unió tagállamai és Vietnam között – tette hozzá az uniós biztos.

Az eljárási rend szerint az uniós bizottság benyújtja az Európai Unió Tanácsához a két megállapodás aláírására és megkötésére irányuló javaslatokat. A tanácsi engedélyt az Európai Parlament jóváhagyása követi – közölték.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »