Túlnyomó többségbe került az ellenzék a cseh szenátusban

Szilárd többsége lesz a cseh parlamenti felsőházban az ellenzéknek az idei részleges szenátusi választás szombati végeredménye alapján.

A parlamenti felsőházban a szenátorok mandátuma hatéves, a testület egyharmada kétévente megújul – ez 27 mandátumot jelent. A 81 tagú testületben ezentúl a kormánykoalíciós ANO mozgalomnak és a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) együttesen csak 20 szenátora lesz, hét az ANO, 13 a CSSD színeiben. Idén mindkét párt csak egy szenátori mandátumot szerzett, de több bársonyszéket elveszített.

Az ellenzéki többség alapvetően azt jelenti, hogy a szenátus a jövőben hátráltatni tudja az alsóház, a Képviselőház döntéseinek elfogadását, megakadályozni azonban nem tudja, mert az alsóház végső soron mindig leszavazhatja a felsőház minden döntését.

Az idei voksolás győztese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely 10 mandátumot szerzett, s ezzel szenátori klubjának a jövőben 16 tagja lesz, hattal több, mint eddig. „Ez a választás is bebizonyította, hogy az ODS egyre inkább komoly alternatívát jelent az ANO ellenében” – szögezte le Petr Fiala pártelnök.

A legerősebb frakciója ezentúl a szintén ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak, illetve szövetségeseiknek lesz , mégpedig 17 taggal. A frakció tagsága héttel emelkedett. Várható, hogy a felsőházi elnök személyére a STAN tesz majd javaslatot.

A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD számára az idei részleges szenátusi választás súlyos vereséget jelentett. Az ANO és a CSSD csak egy-egy szenátori helyet szereztek, ami a CSSD esetében 12 mandátum, az ANO esetében pedig 3 mandátum elvesztését jelenti.

Prága, 2018. október 6.
Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke sajtótájékoztatót tart a csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredményéről Prágában 2018. október 6-án. A részleges választás első fordulójában csupán két jelölt szerzett szenátori mandátumot. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) szintén csak egy szenátori helyet szerzett, de négyet elveszített. Frakciója szövetségeseivel együtt azonban 16 tagú lesz.

Pavel Belobrádek, a KDU-CSL elnöke bejelentette, hogy a párt közelgő tisztújító kongresszusán már nem jelölteti magát az elnöki tisztségbe. Belobrádek, aki alsóházi képviselő, azt mondta: döntése nincs összefüggésben azzal, hogy a szenátusi választáson nem sikerült mandátumot szereznie.

A szenátusban minden részleges választás után újraválasztják a testület elnökét és az összes bizottságot. Az elnököt mindig a legerősebb szenátusi frakció jelöli. Miután a CSSD elvesztette a legerősebb frakció pozícióját, Milan Stech szociáldemokrata szenátor várhatóan távozik a szenátus éléről.

A kormánykoalíciót a parlamentben kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) a felsőház 1996-os megalakulása óta először egyetlen szenátora sem lesz.

A szenátori frakciók megalakulására hivatalosan egy hónap áll a rendelkezésre. A választói részvétel 16,5 százalékos volt, ami az eddigi második legalacsonyabb a felsőházi választások történetében.

Kapcsolódó cikkünk: Kommunista támogatással alakult meg az új cseh kormány

Forrás: MTI

Friss hírek