A nemzetközi közösséghez fordult a katalán elnök

Nemzetközi közvetítést kért a katalán függetlenségi népszavazás megrendezéséhez mások mellett Ferenc pápától, Donald Trump amerikai elnöktől és Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Quim Torra katalán autonóm elnök – írta az El Periódico című katalán napilap csütörtökön.

Az újság közzétett egy szeptember 26-i keltezésű angol nyelvű levelet, amelyet a katalán függetlenségpárti vezető Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek írt, és rajta kívül összesen 43 vezetőnek – elnököknek, miniszterelnököknek – továbbította. Quim Torra ebben szorgalmazta, hogy “előfeltételek nélkül” kezdjen egymással tárgyalásokat a spanyol és a katalán kormány, hangsúlyozva, hogy hiszi: “nem áthidalhatatlan” a szakadék, amely elválasztja pozícióikat.

A katalán elnök levelében kifejtette: nem a függetlenség azonnali megszerzésére összpontosít, hanem arra, hogy egy legális, kötelező érvényű és igazságos referendumon keresztül garantálja a katalánok akaratának tiszteletben tartását.

Véleménye szerint nehezebb lesz haladást elérni, ha a függetlenségi vezetők továbbra is előzetes letartóztatásban maradnak, illetve külföldi “száműzetésben”. Ezért felvetette, hogy a spanyol kormány jó szándékának jeleként az ügyészség vagy vonja vissza az ellenük felhozott vádakat, vagy legalább tegye lehetővé, hogy szabadlábon védekezzenek.

Torra kérte, hogy Pedro Sánchez mielőbb írásban erősítse meg, kész-e a tárgyalásra.

Barcelona, 2018. szeptember 4.
Quim Torra katalán elnök beszél a barcelonai nemzeti színházban tartott politikai évnyitó rendezvényen 2018. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Marta Pérez)

A levél kapcsán a spanyol sajtó arról írt, hogy abban nyoma sincs annak az ultimátumnak, amelyet a katalán autonóm közösség elnöke kedden adott a spanyol kormányfőnek. Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő válaszában közölte: nem fogadnak el ultimátumot, és folytatják a párbeszéd útját.

A spanyol és katalán vezető között egyébként tervben van egy barcelonai találkozó a közeljövőben, amelyről még júliusban Madridban állapodtak meg, amikor a frissen hatalomra került szocialista miniszterelnök fogadta Quim Torrát. A két politikus akkor abban is megegyezett, hogy visszaállítják a kétoldalú kormányközi bizottságok működését, amelyek 2011 óta nem üléseztek.

A spanyol kormányfő szeptember elején azt ajánlotta, hogy tartsanak népszavazást a katalán autonómia alapokmányáról (Estatut), mivel Spanyolország autonóm közösségei közül Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson. Quim Torra válaszában ezt elutasította, és egy, az állammal egyeztetett önrendelkezési referendum megrendezését követelte, amely viszont a spanyol kormány számára elfogadhatatlan, mivel azt az ország törvényei sem teszik lehetővé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »