A társadalomba is begyűrűzött a katalán függetlenségi törekvések miatti ellentét

Katalóniában a sárga szalagok jelképezik a katalán függetlenségi vezetőkkel szemben a spanyol kormány által indított bírósági eljárások, korlátozó intézkedések elleni tiltakozást. A szalagokat a spanyol egységet támogató csoportok rendszeresen leszedik, azok mégis hamar visszakerülnek.

Kifogását fogalmazta meg Francisco Fernández Marugán spanyol ombudsman a katalán középületeken elhelyezett függetlenségi szimbólumok miatt hétfőn.

“A plurális társadalmakra jellemző ideológiai semlegesség elve összeegyeztethetetlen egy ideológia szimbólumainak jelenlétével a középületeken” – olvasható állásfoglalásában. Francisco Fernández Marugán szerint ezen elvnek kell meghatároznia minden “szabad, nyitott, demokratikus és toleráns társadalmat”, ezért tiszteletben tartására szólított fel.

Kitért arra, hogy augusztus elején már a katalán kormány egészségügyi tanácsosának figyelmét is felhívta minderre, miután állampolgári panaszt kapott egy barcelonai kórház homlokzatára kitűzött sárga szalagok miatt. Az ombudsman aggodalmát fejezte ki az együttélés “romlása” miatt a nyilvános helyeken Katalóniában, és elítélte a különböző agresszív cselekményeket, amelyek ezen szimbólumok kihelyezése, illetve eltávolítása miatt történtek az utóbbi időben.

A hatóságok a hétvégén őrizetbe vettek, majd elengedtek egy gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével gyanúsított férfit Barcelonában, mert bántalmazott egy nőt, aki egy park kerítéséről szedte le a sárga szalagokat, katalán rendőrök ellen pedig a múlt héten ügyészségi vizsgálat is indult, amiért igazoltattak olyan személyeket, akik sárga szalagokat távolítottak el közterületekről.

Létrejöttek úgynevezett takarító brigádok is, amelyek éjjelente csoportosan járják a katalán településeket, és leszedik a többnyire sárga nejlonból készült szalagokat a lámpaoszlopokról, kerítésekről, korlátokról.

Egy nő egy autóból szemrehányóan mutogat a korlátról sárga szalagokat eltávolító férfiaknak Barcelona Alella negyedében, Spanyolországban, 2018. augusztus 29-én. A katalánok a sárga szalagokat a bebörtönzött függetlenségpárti politikusokkal való szolidaritás jelzésére használják. EPA/ALEJANDRO GARCIA

Az akcióhoz csatlakozott a Spanyolország egységét támogató Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is, amely a legtöbb szavazatot kapta tavaly decemberben a katalán parlamenti választásokon, ám kormányt alakítani nem tudott az összefogó, és így többségbe kerülő katalán függetlenségi pártokkal szemben.

Albert Rivera pártelnök azonban hiába szedte le a szalagokat a kamerák előtt Barcelona Alella negyedében, néhány óra múlva azokat újból kitűzték a függetlenséget támogatók.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / EPA

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »