A katalán függetlenség ellen tüntettek Barcelonában

A katalán függetlenségi törekvésekkel szemben Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért tüntettek több ezren Barcelonában vasárnap.

Az eseményt két nappal Katalónia nemzeti ünnepe, a Diada előtt rendezték, amelyre nagyszabású felvonulással készülnek a Spanyolországtól elszakadást képviselő erők, és amelyen Quim Torra függetlenségpárti katalán elnök tömeges részvételre szólította fel az embereket.

“Továbbra is spanyolok akarunk lenni, nem akarunk Spanyolországon kívül kerülni, ha ők nem érzik magukat spanyolnak, menjenek el” – mondta az MTI tudósítójának Ana Martínez, aki kamasz fiával és annak barátaival vett részt a tüntetésen, vállukon köpenyként viselve a spanyol zászlót. “Büszkék vagyunk arra, hogy spanyolok vagyunk, a spanyol kultúrára, a zászlónkra, a királyunkra, de nem vagyunk büszkék a politikusainkra” – fejtette ki véleményét az asszony.

A tüntetésen egyedül vonuló Pilar Fernández arról beszélt az MTI-nek, hogy szerinte a függetlenségpártiak “kisajátították” a katalán nemzeti ünnepet. Felháborítónak nevezte, hogy Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök “lepaktált” a katalán függetlenségi pártokkal, hogy kormányra kerülhessen, és ezért követeli ő is a többi résztvevővel együtt az előrehozott választások megrendezését az országban. “Azért vagyunk itt, hogy védjük Katalóniát, mert Katalónia Spanyolország, spanyolnak születtünk és spanyolként fogunk meghalni is” – jelentette ki.

A spanyol és katalán zászlók áradatának tűnő menet mintegy két kilométert tett meg Barcelona belvárosában. Viva Espana! (Éljen Spanyolország!) – skandálták többször és hosszan.

Barcelona, 2018. szeptember 9.
Egységpárti tüntetők vonulnak a katalán függetlenségi törekvések mellett, illetve azzal szemben, Spanyolország egységéért és előrehozott országos parlamenti választások megrendezéséért egyidejűleg tartott megmozduláson Barcelonában 2018. szeptember 9-én. A tüntetők és ellentüntetők több ezres tábora két nappal Katalónia nemzeti ünnepe, a Diada előtt vonult az utcára. (MTI/EPA/Enric Fontcuberta)

A felvonulás a Plaza de Espana nevű téren ért véget, ahol beszédek hangzottak el a felállított színpadon.

Az egyetemista Patrícia Munoz arról beszélt, hogy fenyegetések, zaklatások érik, amióta közzétett egy videót arról, hogy függetlenségi szimbólumokat távolított el otthona közelében az utcáról.

“Megtámadnak, fenyegetnek minket, mert félnek tőlünk, ugyanis észrevették, hogy egyre kevesebben vannak. Mindannyian tudjuk, hogy a Diadán minden évben csökken a résztvevők száma, és cserébe mi minden évben egyre többen vagyunk” – mondta a diáklány felszólítva az embereket, hogy jövő kedden a nemzeti ünnepen tegyék ki ablakaikba a spanyol zászlót.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A barcelonai tüntetést José Manuel Opazo vállalkozó szervezte, akinek felhívásához mintegy 65 különböző szervezet csatlakozott, például a Katalán Civil Együttélés, a Katalán Rendőri Unió az Alkotmányért, a Terrorizmus Áldozatainak Kollektívája (Covite), és a VOX nevű szélsőjobboldali párt. Az esemény szervezői mintegy félmillió résztvevőről beszéltek az egybegyűlteknek, a barcelonai rendőrség kétezerre becsülte számukat, míg néhány sajtóorgánum tízezrekről írt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »