Még mindig bizonytalan a Brexit-tárgyalások kimenetele

Folyamatos tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a szigetország tervezett kiválásának feltételeiről, illetve a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseiről – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója kedden Brüsszelben.

Barnier délután a brit Brexit-ügyi miniszterrel, Dominic Raabbal egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon arról számolt be, hogy „végső szakaszukba” értek a tárgyalások, és elmondta azt is, hogy rendszeres megbeszéléseket fog folytatni brit partnerével, legközelebb jövő héten.

Korábban gyakorta arról volt szó, hogy az október közepi EU-csúcsig megállapodásra kell jutniuk a feleknek, de Barnier most arról beszélt, hogy ez nem a legvégső határidő, az egyezmény tető alá hozása „november eleje környékén, de annál nem sokkal később” még lehetséges. Hozzátette, idő kell ahhoz is, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság ratifikálja a szerződést a brit kilépés 2019. március 29-i időpontjáig.

Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta: továbbra is komoly nézetkülönbségek vannak a két oldal között bizonyos ügyekben, mindenekelőtt az ír-északír határellenőrzés és a jövőbeli gazdasági kapcsolatok kérdését illetően.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ezt Raab is megerősítette, jelentősnek nevezve a megoldásra váró ügyeket, ugyanakkor kiemelve, hogy lehetséges az egyezmény, amennyiben mindkét fél „ambiciózusan és pragmatikusan” áll a folyamathoz.

Barnier rámutatott, hogy a brit kormány javaslatait tartalmazó fehér könyv bizonyos elemei ellentmondanak az EU által meghatározott tárgyalási irányelveknek. Emellett megismételte: a jövőbeli EU-brit partnerségnek tiszteletben kell tartani a belső piac és az Európa-projekt alapelveit.

Szerdán alacsonyabb szinten folytatódnak a Brexit-tárgyalások Brüsszelben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »