Barnier: a határkérdés rendezése nélkül nincs Brexit-megállapodás

Az Európai Parlament nem fogja jóváhagyni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló esetleges jövőbeli egyezményt, amennyiben abban nem sikerül megfelelően rendezni az ír-északír határellenőrzés kérdését – figyelmeztetett pénteki közleményében az EP illetékes testülete.

Az EP hangsúlyozta, hogy a rendezett kilépés előfeltétele az átmeneti időszaknak, valamint a jövőbeli, brit megfogalmazás szerint “mély és különleges” kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások megkezdésének, ezért felszólították Londont, hogy mielőbb álljon elő saját, működőképes javaslattal az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére.

Guy Verhofstadt, a parlament Brexit-ügyi főtárgyalója rámutatott, hogy Theresa May brit kormányfő ismételt kötelezettségvállalásai ellenére még mindig nem látott napvilágot konkrét törvényjavaslat.

“Aláássa a bizalmat és szabotálja a tárgyalásokat minden arra utaló jel, hogy a brit kormány visszatáncol korábbi vállalásaitól” – fogalmazott.

Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló csütörtökön megbeszélést folytatott Brüsszelben Dominic Raabbal, a kilépésről folyó egyeztetésért felelős új brit miniszterrel, majd sajtótájékoztatóján határozottan elutasította a londoni kormány vámügyi javaslatát, amellyel egyebek mellett a felek közötti egyik legfontosabb vitás kérdést, az ír-északír határellenőrzés ügyét kívánták rendezni.

“Az EU nem adhat felhatalmazást a vámszabályai alkalmazására, illetve az áfa és a jövedéki adó beszedésére olyan országnak, amely nem tagja az uniónak és amelyre nem vonatkozik az EU irányítási struktúrája” – szögezte le Barnier, aki már korábban is kételyeit fejezte ki az új brit tervezettel kapcsolatosan, most azonban nyíltan elvetette annak egyik legfőbb elemét.

Michel Barnier, az Európai Bizottság brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülése után tartott sajtótájékoztatón 2018. július 20-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az Egyesült Királyság olyan rendszer felállítására tett javaslatot, amelynek értelmében a szigetország az uniós vámtarifákat, illetve az EU kereskedelempolitikai szabályait alkalmazná azon termékekre, amelyek belépnek brit területre, de végcéljuk az EU valamely tagállama.

Közös sajtóértekezletükön a felek ismét reményüket fejezték ki, hogy az októberi EU-csúcsig sikerül egyezségre jutni, azonban arról számoltak be, hogy augusztus közepéig nem tartanak újabb tárgyalást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »