Brexit: tárgyalás helyett inkább fenyegetőznek a felek

Napról napra nő az új brit külügyminiszter szerint annak veszélye, hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban. Jeremy Hunt a beiktatása óta adott első lapinterjújában – amely kedden jelent meg az Evening Standard című esti újságban – sürgette az unió vezetőit, hogy bírják rá az Európai Bizottságot egy észszerű kereskedelmi megállapodás elfogadására.

A konzervatív politikus bírálta az Európai Unió eddigi hozzáállását, amely szerinte a Nagy-Britannia és az európai országok közötti kapcsolatok és a bizalom meggyengüléséhez vezethet. Ez pedig “jelentős geopolitikai hiba lenne” – tette hozzá.

A brit külügyminiszter, Jeremy Hunt a német külügyminiszterrel, Heiko Maas-szal közösen tartott sajtótájékoztatón, Berlinben, Németországban 2018. július 23-án. EPA/CLEMENS BILAN

Jeremy Hunt úgy fogalmazott, egészen addig nőni fog annak az esélye, hogy nem születik megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, míg az Európai Bizottság nem változtat hozzáállásán, amely szerinte jelenleg a kivárást jelenti, hátha Nagy-Britannia meghátrál. Ez azonban teljes félreértése a brit nemzetnek – hangoztatta a külügyminiszter, aki július közepén Boris Johnsont váltotta e tisztségben. Elődje Theresa May kormányfő Brexittel kapcsolatos tervei miatt mondott le.

Jeremy Hunt szerint megvan a valós esélye annak, hogy nem jön létre megállapodás. “Mindenki azt gondolja, hogy nem, ez sosem fog megtörténni. Nos, valójában megtörténhet” – figyelmeztetett.

Sürgette, Franciaország és Németország küldjön erőteljes jelzést az Európai Bizottságnak, hogy észszerű megállapodásra van szükség a jövőbeni kapcsolatokról, amelyek keretében mindkét oldal meg tudja védeni a munkahelyeket. Úgy vélekedett, hogy nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az unióban is elvesznek majd állások, ha kisiklik a Brexit. Figyelmeztetett, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Európa többi részében is mélyreható következményei lennének annak, ha nem jön létre megállapodás.

A legfontosabb kérdések között a londoni City pénzügyi központját, az európai üzleti élet centrumát említette. Mint mondta, nem lenne elhanyagolható, ha az Európai Unió nehezebben férne hozzá a londoni pénzügyi szolgáltatásokhoz. Úgy vélekedett, hogy a City viszont a Brexit kimenetelétől függetlenül is megtalálná boldogulását. Derűlátását hangoztatva úgy fogalmazott, mindig is úgy vélte, hogy az Egyesült Királyság gazdasága akkor is virágozni tud, ha nem lesz megállapodás a kilépés feltételrendszeréről.

“Mert Nagy-Britannia ilyen ország. Felülkerekedtünk már hasonló problémákon.”

Nehezebb lenne megoldani viszont azt, ha megromlanak a kapcsolatok – tette hozzá.

Jeremy Hunt arról is beszélt, hogy a brit kormány júliusban ismertetett javaslatai a jövőbeni kapcsolatokról egységes álláspontot tükröznek. Mindenki támogatja Theresa May elképzeléseit, amelyek az áruk kétoldalú kereskedelmére vonatkozóan szabadkereskedelmi térség létrehozását jelentik, a szolgáltatások ügyében viszont elismerik, hogy a felek nem férnének hozzá egymás piacaihoz a jelenlegi szinten.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A brit külügyminiszter hétfőn Kínában népszerűsítette a kétoldalú kereskedelmi megállapodás lehetőségét, kedden Franciaországban tárgyalt hivatali kollégájával, Jean-Yves Le Driannal, szerdán pedig Ausztriába utazik, ahol Karin Kneissl külügyminiszterrel folytat megbeszélést.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: fontos pert vesztett a Bayer

A vegyes ázsiai kereskedés után Európában sincs egyértelmű irány a tőzsdéken a hét első napján. A Bayer mínuszban forog ma, miután egy amerikai szövetségi bíróság a cég fellebbezését elutasítva fenntartotta ítéletét egy Roundup perben.

Read More »