Az amerikai pénzügyminisztérium újabb orosz vállalatok ellen hozott szankciókat

Az amerikai kormány ismét szankciókkal sújtott orosz személyeket és vállalatokat, részben a kibertérben kifejtett aktivitásukért, részben pedig az Észak-Korea elleni szankciók feltételezett kijátszásáért. A szankciókat, mint mindig, ezúttal is az amerikai pénzügyminisztérium jelentette be.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával kedden közzétett intézkedések szerint két orosz hajózási vállat – a Primorje Maritime Logistics és Gudzon Shipping – a vlagyivosztoki kikötőből indított hajóival nyersolajat szállított Phenjannak, és ezzel megsértette az Észak-Korea ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókat.

Egy másik rendelkezésével az amerikai pénzügyminisztérium két orosz vállalatot és személyt sújtott büntető intézkedésekkel. Washington állítása szerint a szentpétervári Vela Marine és a szlovákiai székhelyű Lacno és munkatársai, Marina Igorjevna Careva és Anton Alekszandrovics Nagibin segítséget nyújtottak a már amerikai szankciókkal sújtott Divetechnoservice nevű orosz cégnek, hogy az különféle termékeket és szolgáltatásokat biztosíthasson az amerikai szankciókkal sújtott orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

A Divetechnoservice ellen az amerikai kormány júniusban már foganatosított szankciókat, mert orosz kormányzati szerveknek, köztük az FSZB-nek szállított vízalatti felszereléseket. Az FSZB ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásáért még az Obama-kormányzat hozott szankciókat 2016 decemberében.

„A pénzügyminisztérium megakadályozza a szankcióink kijátszására irányuló orosz erőfeszítéseket” – fogalmazott a szankciók indoklásában Steve Mnuchin pénzügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a most hozott szankciók értelmében az érintettek nem férhetnek hozzá az amerikai pénzügyi rendszerhez.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »