Érik az újabb szankciós csata az USA és Oroszország között

A Kreml elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok az Oroszország ellen bevezetendő újabb gazdasági szankciókat a Szkripal-ügyhöz kösse, amelyhez Moszkvának nem volt köze – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában.

„Kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az újabb korlátozásokat – amelyeket változatlanul törvénytelennek ítélünk meg – összekössék a salisbury-i üggyel. Ismételten a leghatározottabb módon elvetünk minden vádat az orosz állam részességére vonatkozóan azzal összefüggésben, ami Salisburyben történt” – hangsúlyozta a szóvivő.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéssel került az angliai Salisbury városának kórházába. London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. Hasonló kölcsönös retorziók történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Szankciós csata alakulhat ki a brit mérgezéses ügy miatt

Folytatódik az orosz diplomaták kiutasítása

Peszkov pénteki bejelentése szerint „szó sem lehet arról”, hogy Oroszországnak köze lenne vegyi fegyver alkalmazásához. Mint mondta, Moszkvának nincsenek értesülései arról, hogy pontosan milyen hatóanyagot és hogyan vetettek be Nagy-Britanniában, mert London nem válaszolt arra az orosz javaslatra, hogy induljon közös vizsgálat az ügyben.

Peszkov „a nemzetközi ügyek kiszámíthatatlan szereplőjének” nevezte Washingtont, amelytől „bármire lehet számítani”. A szóvivő így válaszolt az arra lehetőségre vonatkozó kérdésre, hogy az Egyesült Államok megtilthatja repülőterein a leszállást az Aeroflot orosz légitársaság gépei számára.

Az amerikai kormányzat korábban közölte, hogy augusztus 22-től a Szkripal-ügy miatt – a washingtoni megfogalmazás szerint amiatt, hogy „az Oroszországi Föderáció vegyi vagy biológiai fegyvert alkalmazott, megsértve a nemzetközi jogot, és halálos vegyi vagy biológiai fegyvert használt saját állampolgárai ellen” – egy újabb szankciócsomagot készül bevezetni Oroszország ellen.

Ezt 90 nappal később újabb gazdasági büntetőintézkedések követhetik majd annak függvényében, hogy Moszkva teljesíti-e a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis ad-e biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert, és lehetővé teszi-e a területén az ENSZ-ellenőrzést.

Az USA minden lehetőséget kihasznál az oroszok elleni szankciók terén

Amerikai forrásokra hivatkozó orosz sajtóértesülések szerint az augusztus 22-re várható szankciók első körében az Egyesült Államok leállítaná az érzékeny, kettős rendeltetésű technológiák oroszországi exportját. Második körben – az élelmiszerek kivételével – szinte teljesen megszűnne a kétoldalú kereskedelem, az Aeroflotnak megtiltanák az amerikai berepülést, és csökkenne a diplomáciai kapcsolatok szintje is. Washington emellett korlátozásokat fontolgat az orosz államadóssággal kapcsolatos műveletekkel és orosz bankokkal szemben is. Az előkészületben lévő amerikai szankciók hatására pénteken esett a rubel árfolyama, valamint több orosz nagyvállalat, így az Aeroflot részvényeinek árfolyama is.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke kilátásba helyezte, hogy az új amerikai gazdasági büntetőintézkedések esetén Oroszország ellenlépéseket tehet majd az ellenszankciókról meghozott új törvénye alapján. Hangsúlyozta: a „féktelen ruszofób hisztéria” jele, hogy Washington bizonyítékok híján kívánja szankciókkal sújtani Moszkvát a Szkripal-üggyel összefüggésben.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megerősítette, hogy Moszkva valóban ellenintézkedések kidolgozására készül a várható, barátságtalan amerikai lépések miatt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Washington tudatosan elfogadhatatlan feltételeket támaszt Moszkvával szemben a szankciók visszavonása érdekében, „és tudatosan halad a kétoldalú kapcsolatok további kiélezésének útján, amelyek gyakorlatilag amúgy is nullára csökkentek”.

Forrás: MTI

Friss hírek