Kína elismerte, hogy léteznek az átnevelő programok

Kína tagadta hétfőn az ENSZ egyik testületének jelentésében foglaltakat, miszerint egymillió ujgurt tartanak fogva a hatóságok internálótáborokban a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban, azonban elismerte, hogy néhány embert átnevelés alá vetettek, miután – Peking szerint – szélsőségesek tévútra vezették őket.

A kínai álláspont szerint Hszincsiang békéjét iszlamista milíciák és szakadárok veszélyeztetik, akik támadásokat terveznek és megpróbálják kiélezni a feszültséget a muszlim ujgur kisebbség és a han kínai többség között. A kínaiak többsége hannak vallja magát, a Han-dinasztiára vezetik vissza nemzetiségüket.

Hu Lien-ho, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának más szervezetekkel történő kapcsolatait kezelő hivatalának igazgatóhelyettese közölte: az az állítás teljes mértékben hamis, hogy egymillió ujgurt tartanak fogva átnevelő központokban. Hu az ENSZ-nek a faji alapú megkülönböztetés megszüntetésére létrehozott bizottsága előtt leszögezte: Kínában vallásszabadság van, Hszincsiang tartományban pedig biztosítják az állampolgárok jogát a szabad vallásgyakorláshoz.

Gálakoncerttel ünneplik a Kínai Kommunista Párt megalapításának 90. évfordulóját az északnyugat-kínai autonóm terület Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zichiqu) fővárosában, Urumcsiban 2011. június 29-én.
(MTI/Hszinhua/Li Tao)

  • Az átnevelő táborokon kívül sincs szabadság
Hu Lien-ho minden bizonnyal igazat állított amikor azt mondta, ” teljes mértékben hamis, hogy egymillió ujgurt tartanak fogva átnevelő központokban”. A képet viszont erősen árnyalja, hogy az átnevelő központokon kívül sem rózsás a helyzet, Kína ugyanis Hszincsiang tartományból gyakorlatilag egy sci-fikben látott világot kreált, ahol az embereknek arcfelismerő szkenner elé kell állniuk, amikor vásárolni mennek vagy tankolni akarnak, ahogy a központi autóbuszállomáson is.

A biztonsági kamerák felvételeit olyan személyekről összeállított adatbázishoz társítják, akik tevékenységükkel felkeltették a hatóságok figyelmét és gyanúját. A rendőrségnek pedig megvan az engedélye arra, hogy a megfigyelt személyeket elfogják, meglátogassák őket otthonaikban vagy kikérdezzék családtagjaikat és barátaikat.

Azt, hogy mivel lehet felkelteni a hatóságok figyelmét, csak megközelítőleg lehet tudni, de beszámolók szerint a muzulmán viselet, a hosszú szakáll növesztése, vallási feliratok vagy előadások birtoklása miatt is már a vallási szélsőségesség kategóriájába, így pedig átnevelőtáborba kerülhet valaki.

Gay McDougall, az ENSZ-bizottság tagja pénteken közölte, hogy számos hiteles jelentés került a testület birtokába, amelyek arról szólnak, hogy egymillió ujgurt tartanak fogva „hatalmas internáló táborokban, melyeket titokzatosság övez, egyfajta jognélküli zónákban”.

Az ENSZ-bizottsági tag rámutatott arra is, hogy Hu nem tagadta az átnevelési és indoktrínaló programokról szóló értesüléseket, és további felvilágosítást kért arról, hogy hány embert vetnek alá ezeknek az intézkedéseknek. Hu válaszul közölte: Kína fellépett Hszincsiangban a „szélsőségességgel és terrorista bűncselekményekkel” szemben, és emlékeztetett, hogy a tartományban több robbantás, gyilkosság és mérgezés történt. Leszögezte azonban, hogy a kínai hatóságok nem vettek specifikusan célba egyetlen kisebbséget sem, és nem akarják a térséget mentesíteni az iszlámtól.

A nyugat-kínai tartományban zajló feltételezett átnevelési programokról és megfigyelési technológiákról már az AP, a Reuters és a Bloomberg hírügynökségek is beszámoltak, mindhármat szemlézte a Kitekintő is, így akit részletesebben is érdekel a téma, itt találhat még érdekességeket:

Kína arcfelismerő rendszerrel tartja korlátok között muszlim lakosait

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Kína életre hívta az 1984-et

Kínai tisztségviselők a programmal kapcsolatban nem nyilatkoznak, ugyanakkor volt, aki az állami médiában leszögezte: ideológiai változásokra van szükség a szeparatizmus és iszlám radikalizmus elleni fellépéshez.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »