Új ballisztikus rakétát mutatott be Irán

Új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát mutatott be hétfőn az iráni védelmi miniszter – jelentette a Tasznim állami hírügynökség. Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött, többhatalmi megállapodás kimondja, hogy az iszlám köztársaság semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel – Irán viszont váltig állítja, hogy ballisztikus rakétái nem ilyenek.

A Fateh Mubinként azonosított rakéta az IRIB iráni rádió és televízió szerint átesett a szükséges teszteken, és képes szárazföldi és tengeri célpontok megsemmisítésére. A védelmi miniszter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a rakéta teljes mértékben iráni gyártású. A rakéta hatótávolságát nem tették közzé hivatalosan, amerikai elemzők szerint Irán korábbi, hasonló rakétái alapján 200-300 kilométer lehet.

Amír Hatami tábornok kijelentette, hogy országa mindent megtesz ballisztikus rakétáinak fejlesztése érdekében. Hozzátette, hogy Irán a ránehezedő nyomás mértékének megfelelően fogja erősíteni védelmi kapacitását minden területen.

Az Egyesült Államok májusban ugyan egyoldalúan kilépett az atomalku néven ismert egyezségből, mert megítélése szerint nem akadályozza meg végleg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, a 2015-ös egyezség többi részes állama viszont egyelőre tartja magát a megállapodáshoz, amelyet Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint tiszteletben tart és végre is hajt.

Ennek értelmében Irán egyelőre csak határozott időre ugyan, de jelentősen korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársaságot sújtó szankciók többségét. Az USA kilépésével viszont az európai országok számára is nehezebb lesz az iráni gazdaság beígért “egyengetése”, Donald Trump ugyanis az Iránt segítő országokat is szankciókkal fenyegette meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »