Történelmi veszteség a Facebooknál

Az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb egy napon belüli tőkeérték-veszteséget érte el a Facebook csütörtökön.

A Facebook részvénye a csütörtöki kereskedésben közel húsz százalék árfolyamveszteséget szenvedett el, 176,26 dolláron zárt. A legnagyobb napi veszteség 19,6 százalék volt 174,78 dolláros mélyponttal.

A közel húsz százalékos veszteség egyben azt jelenti, hogy 119 milliárd dollárral az amerikai értékpapírpiacok történetében a legnagyobb napi tőkeérték-veszteséget produkálta a cég. Az így a semmibe elillanó 119 milliárd dollár közel négyszerese például a Twitter piaci tőkeértékének.

A Facebook elemzői várakozásoktól elmaradó forgalmi adatokat tett közzé negyedéves eredmény beszámolójában. A közösségi média platformnak ráadásul az aktív felhasználói száma is csökkent.

A republikánusokhoz közelállóként számon tartott Fox televízió kommentárja szerint Mark Zuckerberg „öt perc alatt veszített 16 milliárd dollárt a vagyonából”, és a rendkívüli veszteség oka valószínűleg az, hogy elutasította a holokauszttagadó Facebook-bejegyzések törlését. A televízió értesülései szerint az egyik kisrészvényes még azt is felvetette, hogy Zuckerberget el kellene mozdítani elnök-vezérigazgatói posztjáról.

A Bloomberg hírügynökség elemzője ugyanakkor arra mutat rá, hogy a Wall Street szakemberei már korábban jelezték a Facebook hanyatlását, amely szerintük nem is állt meg a csütörtöki veszteségekkel.

Brian Wieser elemző a Bloomberg televíziós adásának nyilatkozva azon véleményének adott hangot, hogy „a növekedés nem lehet végtelen”, és a Facebookot korábban optimistán megítélő közgazdászok szerinte ezt a tényt figyelmen kívül hagyták. Wieser szerint problémák vannak a közösségi platform menedzsmentjével is.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »