Nem rázta meg az Alphabetet a rekordbírság

A Google anyavállalata, az Alphabet az EU Bizottságtól kapott rekordösszegű versenybírság ellenére is milliárdos nyereséggel zárta a második negyedévet.

Az Alphabet a júniussal zárt negyedévben 3,2 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal kisebb nyereségre tett szert negyedével magasabb, 32,7 milliárd dollár bevétel mellett. Ezen belül a hirdetési bevételek 24 százalékkal 28 milliárd dollárra emelkedtek. Az egyéb szolgáltatások, így a felhő üzletág, a hálózatra kapcsolt otthoni hangszórók üzletágának bevétele 36 százalékkal 4,4 milliárd dollárra nőtt. A Google robotjármű-fejlesztő üzletágának bevétele 145 millió dollárra nőtt 97 millió dollárról, vesztesége viszont 732 millió dollárra emelkedett 633 millió dollárról.

Az Alphabet eredménye jócskán meghaladta a piaci várakozásokat, a részvény árfolyama a hétfői tőzsdei zárás után közzétett adatok hatására a tőzsdén kívüli forgalomban három és fél százalékkal ment fel.

A több mint ötmilliárd dolláros (4,34 milliárd eurós) uniós versenyjogi bírság beszámításával az Alphabet negyedéves nyeresége 8,3 milliárd dollár lenne.

Az EU az Android operációs rendszerrel az okostelefon piacon élvezett monopolhelyzetével való állítólagos visszaélés miatt vetett ki milliárdos bírságot a második negyedévben a Google anyavállalatára. Az Alphabet a tavalyi évet sem úszhatta meg uniós bírság nélkül: akkor 2,42 milliárd dollár versenyjogi büntetéssel sújtotta Brüsszel a Google keresőmotorjának az online üzletek kínálatát rangsoroló találati listája miatt.

Kapcsolódó cikkünk: EU vs Google: téves a trösztellenes megközelítés?

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply