Mariano Rajoy végleg abbahagyja a politizálást

Mariano Rajoy leváltott spanyol miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy végleg visszavonul a politikától. Rajoy kedden mondott le a konzervatív Néppárt elnöki tisztségéről, miután a spanyol parlament előző héten megvonta a bizalmat kormányától.

„Az a szándékom, hogy végérvényesen visszavonulok a politizálástól; van más dolog is, amit csinálhatok az életben” – mondta a 63 éves Rajoy egy privát rádióadónak. „Hihetetlenül mozgalmas politikai életem volt, és úgy gondolom, hogy nincs értelme tovább maradni” – tette hozzá.

Rajoy 15 évig volt a spanyol belpolitikai élet meghatározó alakja. Politikai karrierje 1981-ben kezdődött szűkebb hazájában, Galiciában. 2004 óta állt a Néppárt élén, az országot pedig 2011 decembere óta vezette. Kormányfőként több politikai és gazdasági válságot megélt, köztük a recessziót követő megszorításokat és a katalán függetlenedési kísérletet.

Madrid, 2018. június 5.
A spanyol Néppárt, a PP által közreadott felvétel Mariano Rajoy volt spanyol kormányfőről, a konzervatív PP elnökéről a párt bizottsági ülésén, ahol bejelentette távozását a pártelnöki posztról Madridban 2018. június 5-én. A politikus tizennégy év után mondott le a PP vezetéséről, azt követően, hogy június 1-jén a spanyol törvényhozás megvonta tőle a bizalmat miniszterelnökként, és helyére kormányfőnek választotta Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát. (MTI/EPA/PP/Tarek)

A spanyol demokrácia négy évtizedes történetében először váltott le kormányt bizalmi szavazással a parlament múlt pénteken. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. Rajoy utódjává a szocialista Pedro Sánchezt választották meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »