Megbuktatták a spanyol kormányfőt

A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől pénteken Madridban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott.

Döntésével a törvényhozás automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfőjelöltnek, aki – miután a parlament végzése megjelenik a hivatalos állami közlönyben – elfoglalhatja hivatalát és megnevezheti kormányának tagjait.

Mariano Rajoy még a szavazás előtt, elsőként gratulált Sáncheznek a parlamenti pulpitusról. „Demokrataként el fogom fogadni a szavazás eredményét” – hangsúlyozta. Rövid beszédében elmondta: jobb állapotban adja át az országot, mint ahogy azt átvette. „Bárcsak az utódom is elmondhatja majd ugyanezt” – tette hozzá.

A miniszterelnök szólt arról, hogy úgy véli, teljesítette a politika alapvető felhatalmazását, amely az emberek életének javítása. Egyúttal elnézést kért azoktól, akik megbántva, sértve érezte magukat általa. „Köszönöm mindenkinek, különösen a pártomnak, amely nélkül semmi sem lett volna lehetséges” – mondta a kormányfő.

A posztjáról leváltott Mariano Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet.

Madrid, 2018. május 31.
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök beszél az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában Madridban 2018. május 31-én. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság nem jogerős ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amiért 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rájuk a bíróság. (MTI/EPA pool/Juan Carlos Hidalgo)

A bizalmatlansági indítványról folytatott vita során Pedro Sánchez egy szocialista, Európa-barát kormány megalakítását ígérte, amelynek  célja az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás. Emellett előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett, de ennek időpontjáról nem tett említést.

A 46 éves politikus továbbá ígéretet tett az új katalán kormány és a spanyol kormány kapcsolatának helyreállítására is.

Gyenge kormány jöhet

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseik megvalósításához támogatást szerezzenek.

A baloldali El País cím napilap úgy vélte: a bizalmatlansági indítvány támogatása csak egy alkalmi szövetség volt a pártok között a konzervatívok leváltására.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott az eddig kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett az ítélet ellen, amellyel 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbírságot szabtak ki rá.

Kapcsolódó cikkünk: Holnap Spanyolországban is borulhat a kormány

Közben szabaddá vált az út az új katalán kormány előtt

Madrid jóváhagyta pénteken az új katalán kormány hivatalba lépését, miután annak soraiban – a központi spanyol kormány feltételeivel összhangban – immár nem szerepel bebörtönzött vagy az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült politikus.

A Quim Torra katalán elnök által kedden létrehozott új kormány minisztereinek listáját a hivatalos katalán közlöny pénteki számában hozták nyilvánosságra, ami elengedhetetlen feltétele a kabinet megalakulásának – írta az AFP francia hírügynökség. Ez azt jelenti, hogy a spanyol központi kormány elfogadta a névsort.

Madrid a tavaly októberi elszakadási kísérletet követően központi felügyelet alá helyezte a széleskörű autonómiát élvező régiót. Az új katalán kormány hivatalos megalakulásával megszűnik a spanyol kabinet mindenre kiterjedő irányítása az ország északkeleti részén található, jómódú Katalónia felett.

Madrid korábban elutasította a Torra által előzőleg összeállított kabinetet, amely négy bebörtönzött és száműzetésben élő miniszter nevét tartalmazta.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek