Bulgária visszatérhet gázelosztó szerepéhez a Balkánon

Oroszország a Fekete tengeren keresztül, Bulgárián át építheti meg a Török Áramlat második ágát, a kérdésről tárgyalások folynak – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

Peszkov kijelentette, hogy a projekt valóra váltásához, okulva a meghiúsult Déli Áramlat gázvezeték tapasztalatából, szükség van az Európai  Bizottság és Bulgária garanciáira.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő, akit a nap folyamán Moszkvában fogadott Vlagyimir Putyin orosz elnök, a tárgyalásokat követően tényként kezelte, hogy a Török Áramlat második, a dél-európai államok ellátására szánt vezetéke Bulgárián keresztül vezet majd: „A Török Áramlat második ága el fogja érni Bulgáriát és azon keresztül orosz gáz érkezik majd Oroszországból” – írta Facebook-bejegyzésében Boriszov, mintegy véget vetve a találgatásnak, hogy a csővezetéket Görögországon keresztül építik majd meg.

„Hálás vagyok azért, hogy visszatérünk a korábbi gázelosztó szerepünkhöz a Balkánon” – írta a bolgár miniszterelnök. Bulgária Várnában tervezi kiépíteni az elosztóközpontot.

Boriszov az orosz elnökkel közösen megtartott moszkvai sajtóértekezleten közölte, hogy Putyin és Recep Tayyip Erdogan török államfő megvitatta a Török Áramlat Bulgária felé történő meghosszabbítását és támogatta az elképzelést. A bolgár kormányfő megköszönte Moszkvának, hogy „nem haragtartó” Szófiával szemben a Déli Áramlat meghiúsulása miatt.

Putyin azt mondta, hogy a Török Áramlat gázának Bulgárián keresztül történő Európába juttatásának kérdése „gyakorlati kidolgozás alatt áll Törökországgal és Bulgáriával”. Hozzátette, hogy a Bulgárián áthaladó gázszállítás mennyisége a többi folyosón történő szállítás volumenétől függ majd.

A Gazprom orosz gázipari vállalat több európai partnerével azt tervezte, hogy Ukrajna elkerülésére Déli Áramlat elnevezéssel a Fekete-tengeren át, Bulgária irányában évi 63 milliárd köbméteres kapacitású vezetéket épít. A projekttől az Európai Bizottság elutasító álláspontja miatt Moszkva 2014 decemberében elállt, majd a Török Áramlat vezeték megvalósításába kezdett.

Az évi 15.75 milliárd köbméteres kapacitású vezeték egyik ága Törökországot, a másik pedig az Európai Unió országait látná el. Szófia ezt követően többször is kifejezte érdekeltségét a Déli Áramlat újjáélesztésében. A Gazprom szombaton írt alá jegyzőkönyvet a török kormánnyal a Török Áramlatnak az európai fogyasztók ellátására szánt szárazföldi tranzitszakaszának megépítéséről.

Kapcsolódó cikkünk: Bulgária örülne a közvetlen orosz gázszállításnak

Forrás: MTI

Friss hírek