Magasabb fokozatra kapcsolt az amerikai ipari termelés

A globális kereskedelmi háború kockázata ellenére nagyobb ütemre kapcsolt az amerikai ipari termelés az elmúlt csaknem egy hónapban.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló idei negyedik helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az április közepétől május elejéig tartó időszakra vonatkozóan ugyanakkor kiemelte, hogy lanyhult a lakossági fogyasztás, így a korábbinál valamivel kedvezőbb “mérsékelt” jelzővel jellemezték a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban. Az  előző jelentésben még a “szerény vagy mérsékelt” kifejezést használták.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a vizsgált időszakban a Fed 12 körzetében erőteljesen nőtt a fém-, a nehézgépjármű- és az elektronikai alkatrészgyártás. A 12 körzet több mint a fele az ipari termelés növekedéséről számolt be, harmaduk pedig “erős” aktivitásról. Az ipar szereplői ugyanakkor továbbra is tartanak attól, hogy elmérgesedhet a viszony az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között.

A bérnövekedést “szerény” mértékűnek minősítették a jelentés összeállítói, a foglalkoztatás bővülése a “szerény-mérsékelt” jelzőt kapta.

A Bézs Könyv megállapításait a Fed figyelembe veszi legközelebbi, június 13-ikai kamatdöntésekor.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply