Magasabb fokozatra kapcsolt az amerikai ipari termelés

A globális kereskedelmi háború kockázata ellenére nagyobb ütemre kapcsolt az amerikai ipari termelés az elmúlt csaknem egy hónapban.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló idei negyedik helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az április közepétől május elejéig tartó időszakra vonatkozóan ugyanakkor kiemelte, hogy lanyhult a lakossági fogyasztás, így a korábbinál valamivel kedvezőbb “mérsékelt” jelzővel jellemezték a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban. Az  előző jelentésben még a “szerény vagy mérsékelt” kifejezést használták.

Az úgynevezett Bézs Könyv szerint a vizsgált időszakban a Fed 12 körzetében erőteljesen nőtt a fém-, a nehézgépjármű- és az elektronikai alkatrészgyártás. A 12 körzet több mint a fele az ipari termelés növekedéséről számolt be, harmaduk pedig “erős” aktivitásról. Az ipar szereplői ugyanakkor továbbra is tartanak attól, hogy elmérgesedhet a viszony az Egyesült Államok és kereskedelmi partnerei között.

A bérnövekedést “szerény” mértékűnek minősítették a jelentés összeállítói, a foglalkoztatás bővülése a “szerény-mérsékelt” jelzőt kapta.

A Bézs Könyv megállapításait a Fed figyelembe veszi legközelebbi, június 13-ikai kamatdöntésekor.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »