A válság előtti csúcson az egyesülési és felvásárlási ügyletek összértéke

Időarányos rekordot döntött az idei év április utolsó napjáig terjedő időszakában a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke, amely meghaladta a pénzügyi válság előtti csúcsot is.

Az egyik vezető londoni piacfigyelő cég, a Dealogic a Financial Times című londoni gazdasági napilap számára készített, kedden ismertetett összesítésében kimutatta, hogy 2018 első négy hónapjában 1677 milliárd dollár értékű új M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás a globális vállalati szektorban. Ezzel megdőlt a pénzügyi világválság előtti utolsó teljes év, 2007 azonos időszakában beállított eddigi időarányos, 1644 milliárd dolláros rekord.

Április utolsó napján, vagyis egyetlen nap alatt több mint 120 milliárd dollár összértékű vállalati egyesülési és felvásárlási tranzakció terve vált ismertté. Ezek közé tartozott a második és a harmadik legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Sainsbury’s és az Asda egyesülési terve.

Az ügyletet egyébként jól fogadták a befektetők: a Sainsbury’s részvénye 21 százalékkal ugrott meg a Londoni Értéktőzsdén (LSE) a megállapodás bejelentése után, a hétfői záráskor 15 százalékhoz közeli nyereségben járt. A cég papírja az LSE keddi korai kereskedésében másfél százalékkal drágult tovább.

A magas részvényárak ösztönzőleg hatnak arra, hogy az M&A-ügyleteket kezdeményező vállalatok egyre nagyobb arányban használják saját részvényeiket fizetőeszközként.

A Dealogic kimutatása szerint az idei év eddigi szakaszában született egyesülési és felvásárlási szerződések 40 százaléka tartalmaz részvénykomponenst, az ügyletek 14 százalékában pedig a felvásárló cég kizárólag részvényekkel fizet. Ez azt is jelenti, hogy a csak készpénzes M&A-ügyletek aránya háromévi mélypontra csökkent.

Kapcsolódó cikkünk: Célegyenesben a Bayer-Monsanto felvásárlás

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »