Folytatódik a barátkozás a két Korea között

Észak- és Dél-Korea szombaton tárgyal a két ország vezetői között létesítendő közvetlen telefonvonalról – közölte pénteken Szöulban a dél-koreai elnök hivatalának képviselője.

Elmondta, hogy a Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti forró drót megteremtéséről szóló megbeszéléseket a küldöttségek a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban tartják. „A létrehozandó közvetlen telefonvonal a személyes konzultációkat segíti majd” – tette hozzá a Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal tisztségviselője.

A Koreai Köztársaság küldöttsége március 5-én találkozott Phenjanban az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások során megállapodás született arról, hogy a két ország vezetője csúcstalálkozót tart. Észak-koreai részről egyben hangoztatták, hogy készek hasonló találkozót tartani Donald Trump amerikai elnökkel is.

Panmindzson, 2018. március 29. Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter (b) és Ri Szon Gvon, a Korea-közi ügyekért felelõs észak-koreai hivatal vezetõje kezet fog a megbeszélésük végén a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon fekvõ Panmindzsonban 2018. március 29-én. A felek az Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó elõkészítésérõl tárgyalnak. (MTI/EPA/Pool/Yonhap)

Panmindzson, 2018. március 29.
Cso Mjung Gjon dél-koreai országegyesítési miniszter (b) és Ri Szon Gvon, a Korea-közi ügyekért felelős észak-koreai hivatal vezetője kezet fog a megbeszélésük végén a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban 2018. március 29-én. A felek az Észak- és Dél-Korea közötti április végi csúcstalálkozó előkészítéséről tárgyalnak. (MTI/EPA/Pool/Yonhap)

A megbeszéléseket követően április 27-re tűzték a két koreai vezető csúcstalálkozójának időpontját. Azóta a felek megbeszélések több fordulóját szentelték a találkozó előkészítésének, amelyek keretében megbeszélték annak protokolláris, biztonsági kérdéseit, valamint azt, hogy arról a sajtó miképpen számolhat be.

Phenjan kész visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz?

Észak-Korea kész visszatérni a nukleáris programja felszámolásáról és a rakétatesztjei beszüntetéséről szóló hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyeket csaknem tíz éve szüntetett be – írta a Nikkei című japán lap csütörtökön.

Kim Dzsong Un phenjani vezető március végi pekingi látogatása során jelezte Hszi Csin-ping kínai államfőnek, hogy hajlandó folytatni a tárgyalásokat a rajta kívül Dél-Koreát, Japánt, az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot magában foglaló formátumban – tudta meg az újság Kínával és Észak-Koreával kapcsolatban álló forrásokból.

Az észak-koreai nukleáris program felszámolását célzó tárgyalássorozat 2009-ben szakadt meg. A kommunista rezsim az „amerikai agressziót” okolta a kudarcért.

A Nikkei forrásai azt is lehetségesnek tartják, hogy Kim Dzsong Un a Donald Trump amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozóján is jelezni fogja hajlandóságát a tárgyalások folytatására, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az egyeztetések valóban újrakezdődnek.

Kínai részről egyelőre nem kommentálták a japán lap értesülését.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »