Németországban vették őrizetbe a volt katalán elnököt

A német rendőrség vasárnap őrizetbe vette Carles Puigdemont menesztett katalán vezetőt a dán-német határon – tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget a volt katalán elnök ügyvédje.

Jaume Alonso-Cuevillas elmondta: Puigdemont – aki ellen a spanyol legfelsőbb bíróság pénteki döntése nyomán ismét európai elfogatóparancsot adtak ki – Finnországból tartott Belgiumba, és miután Dániából gépkocsival átlépett a német határon, a Hamburg felé vezető úton állították meg őt a hatóságok.

Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben. Csütörtökön azonban Helsinkibe utazott, hogy részt vegyen egy konferencián – a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban. Miután azonban Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellene, a finn rendőrség közölte, hogy körözi az 55 éves politikust.

Az EFE emlékeztetett, hogy Puigdemont ügyvédje bejelentette: ügyfele jelentkezni készül a finn rendőrségen. Később azonban kész tényként már azt közölte, hogy Puigdemont elhagyta az észak-európai országot, és a belga hatóságok rendelkezésére fog állni.

  • Friss cikkünk a témában:

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Forrás: MTI/AFP/EFE/ANSA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »