A dízeltilalom miatt nyugtalankodnak a német fuvarozók és taxisok

A dízelek belvárosi kitiltása esetén mentességre és az elektromos autókra való átállás támogatására tartanának igényt a német szállítmányozási és taxi vállalatok – jelentette ki vasárnap a német szállítmányozási és logisztikai vállalatok szakmai képviseleti szerve, a DSLV igazgatója.

“Pánikról ugyan szó sincs, de nagy nyugtalanság uralkodik az ágazatban” – fogalmazott Frank Huster, a DSLV (Deutscher Speditions- und Logistikverband) vezérigazgatója. Hozzátette: a dízeljárművek belvárosi kitiltása esetén mentességre lenne szüksége a szakmának. “Az önkormányzatoknak méltányosságot kellene gyakorolniuk. A legnagyobb aggodalmunk az, hogy kivétel nélkül mindenkire és mindenre tilalmat rendelnek majd el” – mondta.

A német szövetségi közigazgatási bíróság február végén mondta ki, hogy az önkormányzatoknak a levegő tisztaságának védelme érdekében jogukban áll elrendelni a dízeljárművek belvárosi használatának tilalmát. Egy ilyen intézkedés azonban csak a legutolsó eszköz lehet és arányban kell állnia a probléma súlyosságával.

A bírósági döntés a német személyfuvarozási szakmában is nagy nyugtalanságot keltett. “A döntés még sértheti is a mindenkit megillető mozgásszabadságot a belvárosokban” – mutatott rá Michael Müller, a német taxi- és bérautó vállalatok szövetségének (BZP) igazgatója. Szerinte elsősorban azért van ez így, mert “elektromos autókra átállni manapság egyáltalán nem olyan egyszerű dolog.”

“Ehhez először is az autóiparnak kellene megfizethető váltási opciókat nyújtania, másrészt az önkormányzatoknak is teljes lefedettséget biztosító elektromos töltőállomás-hálózatról kellene gondoskodnia” – mondta, hozzátéve, hogy “persze mi magunk is azt szeretnénk, ha a lehető legkörnyezetbarátabb járműflottával nyújthatnánk szolgáltatásainkat.”

Felismervén az elektromos járművekben rejlő előnyöket, a csomagküldő vállalatok már régen elébe mentek a problémának, amit a környezetszennyező járművek esetleges belvárosi kitiltása jelenthet. A Deutsche Post DHL flottájában például már 5500 saját fejlesztésű és gyártású elektromos furgon üzemel. Konkurense, a Hermes pedig 2020-ig 1500 elektromos furgont tervez szolgálatba állítani. Céljuk minden német nagyváros ellátásának a biztosítása elektromos furgonokkal 2025-ig.

A taxi- és logisztikai vállalatokkal ellentétben a bérautó vállalatok egyáltalán nem aggódnak a dízelek belvárosi kitiltása miatt.

“Nem hinném, hogy számottevő hatással lenne az üzleti modellünkre, hiszen jelenleg is alig van dízelautó a flottánkban” – mondta Stefan Meininghaus, a Buchbinder bérautó szolgálat igazgatója. A Hertz és Sixt bérautó szolgáltatóknál pedig ugyan viszonylag nagy számban vannak dízelautók is, ezek azonban megfelelnek a legújabb, legszigorúbb kibocsátási normáknak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply