A harmadik katalán elnökjelöltet is letartóztatták

Ismét előzetes letartóztatásba helyezte a spanyol legfelsőbb bíróság Jordi Turull katalán elnökjelöltet, valamint négy másik katalán függetlenségi politikust, akikkel szemben péntek délelőtt emeltek vádat lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt.

A madridi bíróságról a kijelölt börtönökbe szállítják a vádlottakat, Carme Forcadell, volt katalán parlamenti elnököt, Raül Romeva, volt katalán külügyi tanácsost, Josep Rull, volt területi ügyekért felelős tanácsost és Dolors Bassa, volt munkaügyi tanácsost. Pablo Llarena bíró döntésével helyt adott az ügyészség kérésének, amely egyebek mellett a szökés, elrejtőzés veszélyére hivatkozva kérte az előztetes letartóztatás elrendelését  – különös tekintettel arra, hogy Marta Rovira, a függetlenségi Katalán köztársasági Baloldal (ERC) nevű párt főtitkára nem jelent meg pénteken a bíróságon, hanem levélben közölte, hogy elhagyta az országot.

A politikusoknak a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Jordi Turull csütörtök délután mondta elnöki programbeszédét a katalán parlamentben, de az abszolút többség támogatását nem szerezte meg az első szavazásnál, ezért szombatra ismét összehívták a törvényhozást, hogy megtartsák a szavazás második körét. A spanyol alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása szerint azonban ahhoz, hogy valaki elnök lehessen, személyes jelenléte elengedhetetlen a róla szóló parlamenti szavazáson.

A politikus a bíróság döntését követően Twitter-üzenet tett közzé, amelyben „bebörtönzését” a választóktól kapott képviselői mandátumához, a katalán elnökhöz, kormányhoz és parlamenthez való hűségével indokolta.

„Kérem, fordítsuk minden energiánkat arra, hogy békésen megvédjük a demokráciát és Katalónia méltóságát. Minden bizalmam és reményem Katalónia népében” – fogalmazott.

Barcelona belvárosában péntek este tüntetés kezdődött a bírói döntés elleni tiltakozásul.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »