Kína figyelmeztette Trumpot a védővámok kapcsán

Kína óva intette a kereskedelmi háborútól az Egyesült Államokat, leszögezve, hogy aktívan fog fellépni érdekeinek megvédésére.

A kínai kereskedelmi minisztérium szerdán kiadott közleményében egyoldalú protekcionista lépésnek nevezte az Egyesült Államokban indított kereskedelmi vizsgálatokat, és idézte Vang Sou-ven miniszterhelyettes szavait, miszerint a korlátozó intézkedések nemcsak akadályozzák a normális nemzetközi kereskedelmet, hanem komoly károkat okoznak a multilaterális kereskedelmi rendszerben.

Donald Trump amerikai elnök tavaly augusztusban felkérte Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőt, hogy az 1974. évi kereskedelmi törvény 301. bekezdésének alapján indítson vizsgálatot Kína “tisztességtelen kereskedelmi tetteinek” feltárására, különös tekintettel a szellemi tulajdonjogokra és a technológiai transzferre. A vizsgálat lezárultával, várhatóan pénteken Trump elnök bejelenti, hogy 60 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre készülnek új vámokat kivetni, elsősorban technológiai és telekommunikációs termékekre.

Trump rendszeresen azzal vádolja a kínai kormányt, hogy az amerikai cégeket szellemi tulajdonuk átadására kényszeríti annak fejében, hogy gazdasági tevékenységet folytathassanak az ázsiai országban.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök kedden annak a reményének adott hangot, hogy a két ország elkerülheti a kereskedelmi háborút. Azt ígérte, hogy Kína még jobban megnyitja piacát a külvilág előtt oly módon, hogy a kínai és a külföldi vállalatok egyenlő feltételek mellett tudjanak versengeni.

Egy nappal később, szerdán a Global Times, egy erősen nacionalista irányvonalú kínai napilap vezércikkében azonban már arról írt, hogy a termékeiket Kínába exportáló amerikai szójatermelő farmerek tisztességtelen versenyelőnyhöz jutnak az állami szubvencióknak köszönhetően, és szigorú korlátozó intézkedéseket kell elfogadni a dömping megakadályozására. Bár a nagy olvasottságú újság a kommunista párt szócsövének tekintett Zsenmin Zsipao (People’s Daily) című lapkiadó tulajdona, álláspontja nem feltétlenül tükrözi minden esetben a pekingi kormányét.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a szokásos napi sajtótájékoztatón megismételte, hogy szükség esetén Kína visszavág: “Kína nem akar kereskedelmi háborúba bonyolódni senkivel, de ha bárki küzdelemre kényszerít bennünket, nem fogunk sem félni, sem elbújni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ha az Egyesült Államok végül kínai érdekeket sértő intézkedéseket hoz, Kínának határozott lépéseket kell tennie a legitim érdekeinek megvédésére.

A globális kereskedelmi háború kirobbanása miatti aggodalmak felerősödtek, miután az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva védővámokat vetett ki az importból származó alumíniumra és acélra. A döntés olyan nagy szövetségesek élénk tiltakozását is kiváltotta, mint Japán, Dél-Korea vagy éppen az Európai Unió.

Egy esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háború veszélyeiről szólva az S&P nemzetközi hitelminősítő arra figyelmeztetett, hogy a nagyobb amerikai kereskedelmi partnerek bárminemű megtorló intézkedései könnyedén zátonyra futtathatják a világgazdaság szinkronizált növekedését.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »