Katalán válság: három hétig sem tartott Sánchez elnökjelöltsége

Lemondott jelöltségéről Katalónia elnöki posztjára Jordi Sánchez – jelentette be Roger Torrent, a katalán parlament elnöke szerdai sajtótájékoztatón Barcelonában.

A házelnök közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Sánchez levélben tájékoztatta döntéséről, arra hivatkozva, hogy ez a „legjobb szolgálat”, amit tehet az országért.

„Ennek a lemondásnak sosem kellett volna megtörténnie” – fogalmazott a parlament elnöke, aki bírálta a legfelsőbb bíróságot, amiért nem engedélyezte Jordi Sánchez számára, hogy elhagyja a börtönt, és így személyesen megjelenhessen az elnökválasztó parlamenti ülésen. A spanyol alkotmánybíróság határozata szerint utóbbi elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy jelöltből elnök lehessen.

A katalán parlament elnöke hangsúlyozta: a házelnökség tanulmányozza, hogy milyen lépéseket tehet a legfelsőbb bíróság döntésével szemben. Torrent bejelentette azt is, hogy csütörtökön ismét egyeztetést kezd a helyi törvényhozás pártjaival az elnöki poszt új jelöltjének személyéről.

Sajtóinformációk szerint a legvalószínűbb jelölt Jordi Turull lehet, aki az október 27-én leváltott katalán kormány szóvivője volt, és bár szabadlábon van, de ellene is bírósági eljárás zajlik az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A december 21-i katalán parlamenti választásokat követően a házelnök első hivatalos jelöltje Katalónia vezetésére Carles Puigdemont leváltott katalán elnök volt, aki október vége óta Brüsszelben tartózkodik önkéntes száműzetésben, és aki ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban. Mivel így ő sem tudott személyesen megjelenni a barcelonai elnökválasztáson, lemondott a jelöltségről, utódjául megnevezve Jordi Sánchezt, aki pártja, a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listáján második helyen szerepelt.

Sánchezt öt hónapja tartják előzetes letartóztatásban, és hiába nyújtott be azóta több szabadlábra helyezési kérelmet is, azokat a bíróság minden alkalommal elutasította.

A spanyol sajtó bírósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Sánchez védőügyvédje a legfelsőbb bíróságon kedden tartott meghallgatáson azt mondta: ügyfele kész lemondani parlamenti mandátumáról, felhagyni a politikával, és visszatérni korábbi egyetemi katedrájához azért, hogy szabadlábra kerülhessen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »