Ezrek tüntettek Barcelonában a katalán függetlenségért

Ezrek vonultak utcára Barcelonában vasárnap, hogy követeljék a katalán köztársaság megvalósítását a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet felhívására.

„Köztársaság, most!” – ez a felirat állt azon az óriási molinón, amely mögött a tüntető tömeg halad a belvárosban katalán függetlenségi zászlókat lengetve, és egyebek mellett azt skandálva: „Puigdemont, elnök!”, „Egy lépést se hátra!”.

Agustí Alcoberro, az ANC alelnöke az egybegyűltekhez szólva hangsúlyozta: világos módon kell haladni előre a köztársaság megvalósítása felé. „Mi a katalán köztársaság polgárainak érezzük magunkat, és követeljük azt, azonnal!” – jelentette ki. A december 21-i katalán parlamenti választásokat „illegitimnek” nevezte, amelyen azonban a függetlenségi pártok megszerezték a parlamenti többséget.

A rendezvényen felszólalók követelték a katalán törvényhozás függetlenségpárti politikusaitól a kormány megalakítását, és a köztársaság megvalósítását.

Barcelona, 2018. március 11. Katalónia függetlenségét követelik tüntetők a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet felhívására Barcelonában 2018. március 11-én. (MTI/EPA/Quique García)

Barcelona, 2018. március 11.
Katalónia függetlenségét követelik tüntetők a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet felhívására Barcelonában 2018. március 11-én. (MTI/EPA/Quique García)

Katalónia jelenlegi elnökjelöltje Jordi Sánchez, aki egyben az ANC elnöke is. Október 16-a óta van előzetes letartóztatásban egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, ahol a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Az ügyészség szerint a szervezők, köztük Sánchez, meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják.

A katalán parlament hétfőre hívta össze elnökválasztó ülését, ám Sánchez nem lesz jelen, mivel a spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezte szabadlábra helyezését. Az alkotmánybíróság viszont korábban kimondta: a jelölt személyes megjelenése elengedhetetlen az elnökválasztáson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A barcelonai megmozdulással egyszerre, Londonban szimpátiatüntetést tartottak Clara Ponsatí, az október 27-én leváltott katalán kormány oktatási tanácsosának részvételével.

A politikus Carles Puigdemont, volt elnökkel együtt a spanyol igazságszolgáltatás elől menekülve négy hónapja Brüsszelbe utazott, és azóta ott tartózkodott. A hétvégén jelentette be, hogy a jövőben a skóciai St. Andrews-i Egyetem oktatója lesz, ahol egyébként politikai szerepvállalása előtt is dolgozott. Ponsatí ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, és vele szemben is bírósági eljárás zajlik a tavaly október 1-jei függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »