A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon, például a tervezett kilépést követő átmeneti időszakról, az egyeztetések azonban tovább folytatódnak a végleges egyezmény elérése érdekében – jelentette be Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója hétfőn Brüsszelben.

Sajtóértekezletén Barnier elmondta, hogy az utóbbi napokban rendkívül intenzív tárgyalásokat folytattak, és hétfő reggel közös jogi tervezetet fogadtak el a brit féllel. Leszögezte: ez döntő fontosságú lépés a folyamat szempontjából, de sok munka van még hátra, például az ír-északír határellenőrzés ügyében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egyebek mellett abban is megegyeztek, hogy a szöveg magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten. A brit kormányfő március elején még azt közölte: soha nem fogadják el a javaslatot, mely külön szabályozási rendszer alá helyezné Észak-Írországot.

Michel Barnier arról számolt be, hogy a 2019. március 30-i kilépéstől 2020. december 31-ig tartó, határozott idejű átmeneti időszakról is megállapodás született. Az Egyesült Királyság ebben a 21 hónapban is részese maradna a vámuniónak és az egységes piacnak, be kellene tartania a közösségi jogot, ideértve az újonnan elfogadott szabályokat is, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, valamint alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.
„Tovább élvezhetik a belső piac és a vámunió előnyeit, ezért éppen annyira tiszteletben kell tartaniuk az európai szabályok mindegyikét, mint a tagországoknak” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Hangsúlyozta, az állampolgári jogok kapcsán is előrelépés történt: az egyezségük értelmében nem lehet majd különbséget tenni az alapján az uniós polgárok között, hogy még az EU-tagság jövő évi megszűnése előtt vagy csak az azt követő átmeneti időszakban érkeztek az Egyesült Királyságba.

Hozzátette, az átmeneti időszak rendkívül hasznos mindkét oldal számára, a vállalatoknak és az embereknek így több idejük lesz felkészülni, az idő ugyanakkor még így is meglehetősen szűkös arra, hogy véglegesítsék a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó terveket.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »