Fél év alatt 5%-kal nőtt az amerikai államadósság

A hétfőn közölt kormányzati adatok szerint az Egyesült Államok államadóssága most először haladta meg a 21 ezer milliárd dollárt. Az államadósság szintje tavaly szeptemberben érte el a 20 ezer milliárd dollárt, hat hónap alatt pedig újabb egy milliárd dollárral nőtt, pontosan 21 ezer 31 milliárd dollárt tett ki március 15-én.

Tavaly az amerikai államadósság a hazai össztermék (GDP) 105,4 százaléka volt, valamivel kisebb az egy évvel korábbi 105,8 százaléknál, de jóval nagyobb a 2008. évi 67,7 százaléknál. A nagy költekezési hullám Barack Obama elnöksége alatt indult el, nyolc év alatt az államadósság összege 10,6 ezer milliárd dollárról 19,9 ezer milliárd dollárra emelkedett, azaz közel megduplázódott.

Ezután jött Donald Trump és a vitatott adóterve, mely egyes vélemények szerint az adócsökkentések révén tovább pörgeti a gazdaságot, míg mások szerint a csomaggal elért gazdasági növekedés mértéke meg sem fogja közelíteni a kiadások összegét, így végső soron csak az ország adósségát fogja tovább növelni.

Az Egyesült Államok 2017-es GDP-je 19,74 ezer milliárd dollárt tett ki, így a 21 ezer milliárd dolláros bruttó nemzeti adósság a GDP arányában jelenleg 106,4%.

Az egyik legfőbb vitatéma például, hogy a társasági adó 35%-ról 20%-ra történő csökkentése vajon csak a vállalati profitokat növeli majd vagy a hatás átgyűrűzik a társadalom további szegmenseibe is a munkahelyek számának növekedése vagy a bérek emelkedése által.

A Fitch mindenesetre egy korábbi elemzésében azzal számolt, hogy a következő tíz évben az amerikai államadósság a GDP 113 százalékára nőhet, azaz az adósság továbbra is nagyobb mértékben fog nőni, mint a GDP.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CBS News

Friss hírek