Észak-Korea is belekeveredett Szíria vegyifegyverprogramjába

Észak-Korea olyan alapanyagokat szállított a szíriai kormánynak, amelyeket akár vegyi fegyverek gyártásához is használhattak – írta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva a The New York Times kedden.

Az amerikai napilap értesülései szerint a phenjani rezsim legalább 40 szállítmányt küldött Szíriába 2012 és 2017 között, amelyek polgári és katonai célra is felhasználható anyagokat – a többi között saválló csempéket, szelepeket és hőmérőket – tartalmaztak. Emellett észak-koreai rakétatechnikusokat láttak ismert szíriai vegyifegyver- és rakétalétesítményekben.

A több mint 200 oldalas jelentést olyan ENSZ-szakértők írták, akik az Észak-Korea elleni szankciók betartását felügyelik. Az ázsiai országot nukleáris és rakétaprogramja miatt számos nemzetközi büntetőintézkedéssel sújtották.

Szíria egy szaringázzal végrehajtott kelet-gútai támadást követően 2013-ban nemzetközi nyomásra beleegyezett vegyifegyver-készletének megsemmisítésébe. Ugyanakkor az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői úgy vélik, hogy Damaszkusz nem tett eleget kötelezettségének, és 2017 áprilisában szarint vetett be Hán Sejkúnban, legalább 83 emberéletet kioltva. Szíriai felkelők arról számoltak be, hogy a kormányerők klórgázt tartalmazó fegyverekkel bombáztak lakott településeket. A nemzetközi bírálatok ellenére a damaszkuszi kormány eddig következetesen tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

A nyilvánosság előtt nem ismertetett beszámolóhoz sem annak szerzői, sem az ENSZ Biztonsági Tanácsának illetékesei nem kívántak megjegyzést fűzni – írta a The New York Times.

William Newcomb, az ENSZ Észak-Koreával foglalkozó csoportjának volt elnöke „fontos áttörésnek” nevezte a részletekbe menő jelentést. A világszervezet a szíriai konfliktus kezdete óta gyanakodott arra, hogy Észak-Korea felszereléssel és szakértőkkel segíti Bassár el-Aszad szíriai elnököt a vegyifegyver-program folytatásában – írta a The New York Times. Ha Damaszkusz és Phenjan katonai együttműködése megerősítést nyer, az a kettejük elszigetelésére tett nemzetközi kísérletek kudarcára világít rá. A szállítmányok ugyanis annak ellenére célba értek, hogy mindkét ország ellen szigorú szankciók vannak érvényben, amelyek betartását az amerikai és más titkosszolgálatok is éberen figyelik – tette hozzá a lap.

  • Kapcsolódó cikkeink:
Dúma, 2018. február 22. Szíriai civilek épülettörmeléket takarítanak egy útról a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és tüzérségi támadások halálos áldozatainak száma 46-ra emelkedett. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Dúma, 2018. február 22.
Szíriai civilek épülettörmeléket takarítanak egy útról a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és tüzérségi támadások halálos áldozatainak száma 46-ra emelkedett. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »