Újra terítéken a szíriai vegyifegyver-támadások

Washington szerint a szíriai hatalom halálos vegyi fegyvereket célba juttató új fajta eszközöket gyárt és használ, pedig 2013-ban elkötelezte magát amellett, hogy felszámolja teljes vegyifegyver-készletét. Donald Trump amerikai elnök kész fontolóra venni katonai csapást a szír hadsereg ellen, hogy elrettentse a vegyifegyver-használattól – közölték csütörtökön nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők.

A nyilatkozók azonban nem utaltak arra, hogy bármilyen katonai csapás küszöbön állna Szíria ellen. Azt remélik – mondták -, hogy más eszközökkel sikerül megakadályozni vegyi fegyverek újbóli bevetését. Például Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének, Oroszországnak az együttműködésével Washington ki akarja dolgozni egy új módját a vegyifegyver-használó erők felelősségre vonásának.

A tisztségviselők szerint „nagyon valószínű”, hogy Aszad nem jelentett be és megtartott egy titkos vegyifegyver-raktárat. Az utóbbi hónapok feltételezett vegyifegyver-támadásaiból pedig arra lehet következtetni, hogy a szíriai hatalom továbbra is képes ilyen fegyvert előállítani, ami szintén tilos neki 2013 óta.

Arra utaló jel nincs, hogy Szíria új vegyi fegyvereket fejlesztett volna ki az elmúlt öt évben, de valószínűleg korszerűsítette a célba juttató eszközöket oly módon, hogy nehezebben lehessen kinyomozni, ki követte el a támadást – tették hozzá.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »