USA: Oroszország aláássa a vegyifegyver-támadások kivizsgálását

A Fehér Ház szerda esti közleményében Oroszországot ostorozta, amiért az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétót emelt a Szíriában történt egyik legsúlyosabb vegyifegyver-támadás vizsgálatának folytatása ellen.

A közlemény szerint Oroszország „alá akarja ásni a közös vizsgálatot, szemmel láthatóan érzéketlen a vegyifegyver-támadások halálos és túlélő áldozatai iránt”. Washington azzal vádolta meg Moszkvát, hogy semmibe veszi a nemzetközi normákat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Moszkva nyolc nappal ezelőtt megvétózta a világszervezet azon tervét, hogy folytassák a már zajló vizsgálatot Szíriában. Ezzel elvágta annak lehetőségét, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös munkacsoportja – amelyet Közös Vizsgálati Mechanizmusnak (JIM) neveztek el – folytassa a munkáját.

A tavaly augusztusban létrehozott csoport a múlt csütörtökön az ENSZ BT-nek megküldött jelentésében úgy vélekedett, hogy a szíriai Hán Sejkúnban, áprilisban elkövetett vegyifegyver-támadásért a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők a felelősek. Hán Sejkúnt úgy tartották számon, mint az Aszad-ellenes erők egyik főhadiszállását.

A Fehér Ház a közleményben leszögezte: „ez volt a negyedik olyan támadás, amelyben a JIM megállapítása szerint az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be”. A közlemény kiemeli: felfoghatatlan, hogy egy olyan brutális államfő, mint Aszad elnök, miért élvezi Oroszország támogatását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »