Senki sem vállalja az idlíbi vegyifegyver-támadást

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgős összehívását kérte Franciaország a Szíriában elkövetett nagyon súlyos újabb vegyifegyver-támadás után – jelentette be kedden Jean-Marc Ayrault külügyminiszter. „A vegyi fegyverek alkalmazása a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény elfogadhatatlan megsértése, és újabb bizonyítéka a szíriai népet évek óta sújtó barbárságnak” – olvasható a miniszter közleményében.

Egyelőre nem tudni, elfogadják-e az állandó tag Franciaország javaslatát. Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok februárban határozattervezetet nyújtott be, amely szankciókkal sújtott volna szíriai kormányilletékeseket a hat éve tartó konfliktus során végrehajtott vegyifegyver-támadások miatt. A tervezetet a BT két másik állandó tagja, Oroszország és Kína megvétózta.

A szíriai ellenzék kedden azzal vádolta meg a damaszkuszi vezetést, hogy vegyifegyver-támadást hajtott végre a lázadók erősségének számító nyugat-szíriai Idlíb tartományban, amelyben legalább 58 ember meghalt és 170-en megsebesültek. A Han Sejhún településen végrehajtott légicsapás halottjai között legalább tizenegy gyermek van az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet szerint.

Munzer Halíl, a tartomány egészségügyi vezetője szerint a harci gépek gáztámadást intéztek Han Sejhún ellen, a gáz feltehetően szarin és klórgáz volt. Halíl szerint a támadásnak legalább 300 sebesültje van. A polgári védelem szerint harci gépek később annak a kórháznak a közelében támadtak, ahol a gáztámadás sebesültjeit ápolják.

Orosz repülőgépek nem hajtottak végre kedden légitámadást az Idlíb tartománybeli Han Sejhúnnál – idézte az orosz védelmi minisztériumot a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség.

A szíriai hadsereg tagadta, hogy a kormányerők vegyi fegyvert vetettek volna be, és a lázadók propagandájának nevezte az értesülést.

Korábban az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) azzal vádolta meg a kormányerőket, hogy mérgesgáz-támadást hajtottak végre. A vizsgálat szerint a damaszkuszi kormány három klórgáz-, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig egy mustárgáz-támadásért felelős. 2013 augusztusában a Damaszkusz melletti Gútában több száz polgári személy halt meg szaringáz-támadásban, a Nyugat Damaszkuszt vádolta a támadással.

A szíriai ellenzéket a genfi béketárgyalások legutóbbi, március végi fordulóján képviselő Mohammad Szabra az AFP francia hírügynökségnek kijelentette, hogy a mérgesgáztámadás megkérdőjelezi a rendszer és az ellenzék közötti tárgyalásokat.

Cikkünk a témában: A genfi béketárgyalások újabb fordulóján sem született eredmény

A 2013 szeptemberében elfogadott határozat kötelezte Szíriát teljes vegyifegyver-készlete megsemmisítésére az ENSZ és az OPCW felügyelete alatt. A Damaszkusz által bejelentett készlet legnagyobb részét – 1300 tonna mérgező anyagot – egy orosz-amerikai megállapodás révén megsemmisítésre elszállították az országból, Szíria pedig aláírta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

Frissítés: Tovább emelkedett, a legfrissebb értesülések szerint legalább 100 halottra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban végrehajtott feltételezett gáztámadás áldozatainak a száma – közölte kedden a Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) elnevezésű, részben párizsi székhelyű nem kormányzati egészségügyi csoport.

A Szíriában kórházakat finanszírozó szervezet szerint a halottak mellett mintegy 400 ember légzési nehézségekkel küszködik a támadás következtében.

A világ vezetői is megszólaltak a támadás után

Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén embertelennek nevezte a támadást, amely veszélyezteti a békefolyamatot. Erdogan hangsúlyozta, hogy a támadás meghiúsíthatja valamennyi, az asztanai folyamat keretében kifejtett rendezési erőfeszítést. A két elnök egyetértett abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a december végén kihirdetett, de azóta is rendszeresen megsértett tűzszünet betartatása érdekében.

A török külügyminiszter kedden emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte az idlíbi támadást. A nyugat-törökországi Ispartából egy televíziós élő adásban megszólaló Mevlüt Cavusoglu kijelentette, hogy a feltételezett vegyifegyver-támadás meghiúsíthatja a kazah fővárosban orosz-török védnökséggel folyó szíriai béketárgyalásokon elindult folyamatot.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette: megdöbbent és felháborodott a keddi támadás áldozatairól készült felvételek láttán, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy távolítsanak el valamennyi vegyi fegyvert Szíriából.

Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitter mikroblog portálon iszonyatosnak nevezte a vegyifegyver-támadásról szóló jelentéseket, és szorgalmazta, hogy vonják felelősségre az elkövetőket.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint elsődlegesen a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim felelős a Szíriában kedden elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadásért – szögezte le kedden Brüsszelben, a kétnapos Szíria-konferencia nyitónapján.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja később arról számolt be, hogy össze fog ülni a Biztonsági Tanács a borzalmas gáztámadás ügyében, amelyen megállapítják, kik a felelősök.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy lehetővé kell tenni a segélyszállítmányok célba juttatását Szíriában, azt ugyanis még mindig jórészt akadályozzák a harcoló felek.

A kétnapos brüsszeli konferencián mintegy hetven ország vesz részt, de a sajtó jelentései kiemelték, hogy Törökország nem képviselteti magát a rendezvényen. A résztvevők felmérik, hol tart a nemzetközi közösség a tavalyi londoni donorkonferencián tett vállalások teljesítésében, valamint várhatóan további támogatásokról állapodnak meg. Az értekezlet másik fontos témája annak megvitatása, hogy miként segíthető elő a polgárháború tartós politikai rendezése.

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »