A Fed elnöke optimista az amerikai gazdaság kilátásait illetően

Optimista képet vázolt fel az amerikai gazdasági helyzetről és a fokozatos kamatemelés folytatását ígérte Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve új elnöke első kongresszusi meghallgatásán.

A február 5-én hivatalba lépett Powell kedden a képviselőház pénzügyi bizottságában, szerdán pedig a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságában ismerteti a Fed szokásos féléves jelentését.

A meghallgatás előtt közzétett négyoldalas beszédében a mérsékelt republikánusként ismert Powell rámutatott, hogy az amerikai gazdaság kilátásai erősek, a stabil munkaerőpiac támogatja a fogyasztók jövedelmeinek és kiadásainak növekedését. Az amerikai export bővülését elősegíti a kereskedelmi partnerországok gazdaságának fellendülése, az erős vállalati bizalom pedig továbbra is ösztönzi a befektetéseket – tette hozzá.

Powell igyekezett eloszlatni az infláció gyengesége miatti aggodalmakat, álláspontja szerint az árak csak átmeneti tényezők miatt emelkednek lassan. „Az infláció emelkedik, és a középtávon a Fed 2 százalékos célszáma körül stabilizálódik. A bérek ugyancsak gyorsabban fognak emelkedni” – mutatott rá a Fed-elnök, aki többször is kiemelte, hogy a költségvetési politika, különösen a vállalati adók csökkentése révén, erősebben élénkíti a gazdaságot.

Ezen körülmények közepette a Fed nyíltpiaci bizottsága továbbra is arra törekszik, hogy fenntartsa az egyensúlyt a gazdaság túlhevülésének kockázata és a gazdasági növekedés fenntartásának szükségessége között – hangoztatta Powell, aki egyúttal átláthatóságot ígért a képviselőknek, azt, hogy világosan elmagyarázzák, „mit és miért csinál a Fed”.

Washington, 2018. február 5. Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) új elnöke, mielőtt leteszi a hivatali esküt Randal Quarles, a Fedet irányító kormányzótanács, a Federal Reserve Board felügyeletért felelős alelnöke előtt Washingtonban 2018. február 5-én. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Washington, 2018. február 5.
Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer, a Federal Reserve System (Fed) új elnöke, mielőtt leteszi a hivatali esküt Randal Quarles, a Fedet irányító kormányzótanács, a Federal Reserve Board felügyeletért felelős alelnöke előtt Washingtonban 2018. február 5-én. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Kérdésekre válaszolva Jerome Powell elmondta: nem tudja, hogy változik-e a Fed jelenlegi, az idei évre három kamatemelést valószínűsítő előrejelzése a nyíltpiaci bizottság következő, márciusi ülésén. Hozzátette azonban, hogy a Fed döntéshozói nyilván figyelembe vesznek egy sor pozitív fejleményt. A friss gazdasági adatok alapján úgy ítéli meg, hogy december óta erősödött az amerikai gazdaság növekedési üteme, és erősödtek az inflációs várakozások, miközben a kormányzati politika erősebben ösztönzi a gazdasági növekedést.

Egyre több közgazdász gondolja úgy, hogy a Fed végül négy alkalommal emeli az irányadó kamatsáv széleit, idén először márciusban.

Powell nyilatkozatának hatására emelkedni kezdtek a kötvényhozamok, az irányadó tőzsdei mutatók pedig lefelé vették az irányt. A dollár kétheti csúcsra erősödött, míg az arany ára 1 százalékot esett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »