Vége a Royal Bank of Scotland évtizedes hanyatlásának

A Royal Bank of Scotland (RBS) többségi állami tulajdonú pénzintézet tíz év után először lett nyereséges: a brit nagybank pénteken közölte, hogy 752 millió font adózás utáni nyereséget ért el a tavalyi évről. Szakértők 592 millió font veszteséggel számoltak.

A bank azután mutatott ki nyereséget tavalyról, hogy nem kellett még elszámolnia az amerikai igazságügyi minisztérium által kezdeményezett, több milliárd dolláros, toxikus jelzálogfedezetű értékpapírok eladása miatti bírságot. A bírság nagyságát egyes szakértők 12 milliárd dollárra teszik, ami valószínűleg a bank idei eredményét terheli majd.

A brit kormánynak jelenleg még mindig 73 százalékos tulajdonrésze van az RBS-ben, amelyet más pénzintézetekkel együtt a kilenc évvel ezelőtti válság idején államosítottak részlegesen, és annak idején 45 milliárd fontot költöttek a brit költségvetésből a bank megmentésére.

A cégnek 2007 óta nem volt nyereséges éve, a 2016-os pénzügyi évről 7 milliárd font veszteséget jelentett. A bankmentő program indítása óta összesen 58 milliárd font veszteséget halmozott fel a Royal Bank of Scotland.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »