Egymilliárd dollárba került a skót banknak a kötvény-ügy

A Royal Bank of Scotland (RBS) 1,1 milliárd dollárt fog fizetni azért, mert bizonyítottan „mérgező” jelzálog-fedezetű értékpapírokat adott el – mondta az Egyesült Államok pénzpiaci szabályozó hatósága (NCUA) kedden.

Az államilag nagyban támogatott RBS két hitelszövetkezetnek adott el értékpapírokat, melyek semmit sem értek azután, hogy kipukkant az ingatlanbuborék 2008-ban. A megegyezés miatt az összeg, melyet a NCUA különböző bankoktól gyűjt be peres úton kártérítés gyanánt, 4,3 milliárd dollárra emelkedett. A pénzből öt megbukott hitelszövetkezetet kívánnak kifizetni.

Az RBS részvények értéke nagyot zuhant, miután az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dolláros büntetést szabott ki a Deutsche Bankra, amiért a jelzáloghitel-válság előtt szintén fedezet nélküli, „toxikus” kötvényeket forgalmazott.

A skót bank vezérigazgatója, Ross McEwan azt mondta kedden egy londoni konferencián, hogy a bank folyamatosan dolgozik, hogy megoldja a fennálló követeléseket, ám ez okozhat némi „problémát és zajt” az elkövetkező hónapokban. Rick Metsger, a NCUA elnöke elmondása alapján az igazságügyi minisztérium elégedett az egyezség eredményével és tervezi, hogy folytatják az eljárásokat a pénzügyi intézetek ellen.

Forrás: BBC / Reuters

 

Friss hírek