Brüsszelben ragad Puigdemont, várhatóan nem lesz újra elnök

Tovább dolgoznak a katalán parlament függetlenségi pártjai Carles Puigdemont újraválasztásáért az elnöki posztra, ezért hétfőn két politikai erő képviselői is Brüsszelbe utaztak. A megoldás azonban valószínűleg egy másik személy jelölése lesz.

Az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) nevű párt 27 politikusa tanácskozott a belga fővárosban a leváltott vezetővel arról, hogy miként lehetne újból elnök belőle. A találkozót követően Eduard Pujol, a párt parlamenti szóvivője csak annyit árult el a sajtónak, hogy a megállapodásnak biztosítania kell Puigdemont megválasztását, és az alkotmány 155-ös cikkének feloldását, amely alapján jelenleg a spanyol kormány gyakorolja a kormányzati jogköröket Katalóniában. Megbeszélést tervez a leváltott elnökkel erre a napra a baloldali, függetlenségpárti Népi Egység (CUP) is, amelynek két képviselője utazott Brüsszelbe emiatt.

A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k) a függetlenségpárti Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) párt képviselőivel tárgyal a belga fővárosban 2018. február 5-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k) a függetlenségpárti Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) párt képviselőivel tárgyal a belga fővárosban 2018. február 5-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A tanácskozás-sorozat vasárnap a katalán parlament harmadik függetlenségi pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tagjaival kezdődött, amelyen a La Vanguardia című katalán napilap szerint arról volt szó, hogy Puigdemont szimbolikusan lenne elnök Brüsszelből, míg a tényleges elnökséget egy olyan személy gyakorolná, akivel szemben nem zajlik bírósági eljárás Spanyolországban. Az értesülést nem erősítették meg hivatalosan.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A spanyol kormány megtámadja Puigdemont elnökjelöltségét

Puigdemont magánüzenetét tette közzé egy spanyol televízió

Jelenleg Carles Puigdemont az elnöki poszt hivatalos jelöltje, de múlt keddre tervezett megválasztását Roger Torrent, a katalán parlament elnöke elhalasztotta. A politikus arra hivatkozott, hogy kifogással élnek a spanyol alkotmánybíróság határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogatóparancs van érvényben ellene Spanyolországban, ahhoz engedélyt kell kérnie a madridi legfelsőbb bíróságtól. Az elnökválasztást majd akkor rendezik meg, ha érdemi vitát tudnak rendezni törvényi garanciák mellett a parlamentben – közölte a házelnök, aki a függetlenségi ERC tagja.

Carles Puigdemont ellen többek közt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepe, döntései miatt még októberben. Újraválasztását a katalán parlament három függetlenségi pártja támogatja, amelyek a december 21-i választások után ismét többségbe kerültek a helyi törvényhozásban, annak ellenére, hogy az első helyet a liberális középpárt, a Ciudadanos szerezte meg.

Forrás: MTI

Friss hírek