Országosan is erősödik a katalán választást megnyerő párt

A decemberi katalán választások sikere, amelyen a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt kapta a legtöbb szavazatot, országosan is növelték a párt népszerűségét – derült ki a spanyol társadalomkutató központ (CIS) hétfőn közzétett felméréséből.

Eszerint az Állampolgárok átlépte a 20 százalékos bűvös határt, a megkérdezettek 20,7 százaléka szavazna rájuk, ha most lennének a választások. A liberális párt ezzel a harmadik helyre jött fel az országos pártok sorrendjében, míg a másfél évvel ezelőtti parlamenti választásokon még negyedikként, a szavazatok 13,5 százalékával került be a spanyol parlamentbe.

A pártot 2006-ban alapították Katalóniában civil értelmiségiek a katalán függetlenségi pártokkal szemben, majd beléptek az országos politikába is. 2017. december 21-én a szavazatok 25,35 százalékával megnyerték a katalán parlamenti választásokat, ám a helyi parlamentben a külön induló függetlenségi pártok szerezték a mandátumok többségét, és a kormányalakítás lehetőségét.

Katalónia: győztek a liberálisok, de a függetlenségpártiaké a többség

A társadalomkutató felmérése szerint Spanyolországban továbbra is a kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) a legnagyobb a támogatottsága, 26,3 százalékos, a második helyen a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) áll, 23,1 százalékkal. A negyedik helyre szorult vissza a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk) 19 százalékkal.

A január 2-a és 14-e között 2500 ember megkérdezésével készült felmérés szerint az országos pártvezetők közül Albert Rivera, az Állampolgárok elnöke a legnépszerűbb politikus, őt követi Pedro Sánchez szocialista főtitkár, Mariano Rajoy kormányfő, a PP elnöke pedig a harmadik helyen végzett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »