Az ingyenes egészségügyi ellátáson vitatkozik Trump a britekkel

Heves indulatokat váltott ki Nagy-Britanniában Donald Trump amerikai elnök egyik hétfői Twitter-üzenete, amelyben azt állította, hogy a brit egészségügyi rendszer nincs finanszírozva és nem működik.

Trump a mindenkire kiterjedő egészségügyi ellátás ellen érvelve hozta fel példaként a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS).
„A demokratapártiak az univerzális ellátást sürgetik, miközben az Egyesült Királyságban több ezer ember vonul az utcákra amiatt, hogy az ő, mindenkire kiterjedő rendszerük nincs finanszírozva és nem működik” – írta az amerikai elnök a Twitteren.

 

  • Ingyenes, de problémás a brit ellátás
A brit egészségügyi rendszer ingyenes ellátást biztosít mindenkinek, ugyanakkor évek óta pénzhiánnyal küzd és akadozik a szolgáltatás. Theresa May miniszterelnöknek nemrég bocsánatot kellett kérnie a betegektől azért mert januárban a kórházak nem tudtak megbirkózni a terheléssel, és amelynek keretében több, mint ötvenezer, nem sürgősségi műtétet kellett elhalasztani. A vészhelyzetben ígért maximálisan 4 órás várakozási idő túllépése is gondokat okozott, volt olyan páciens, aki 12 órát várt az ellátásra, mivel orvos-, ápoló- és ágyhiány alakult ki.

Komoly problémákkal küzd a brit egészségügyi rendszer

Az univerzális egészségügyi ellátás kérdése sarkalatos belpolitikai kérdés a választók számára: a konzervatívok bírálói szerint a Theresa May vezette kormány nem fektet elegendő pénzt a rendszerbe, ráadásul azok a hangok is felerősödtek, akik szerint a Brexit csak rontani fog a helyzeten. Az már most tény, hogy azon jelentkezők száma, akik uniós országokból érkeznek és nővérként szeretnének elhelyezkedni Nagy-Britanniában, a Brexit-szavazás óta 89%-kal (!) visszaesett. Emellett – mivel az NHS-t adóbevételekből tartják fent – a Brexit okozta gazdasági visszaesés sem tenne jót a rendszernek, hiszen így még kevesebb pénz juthat az egészségügyi rendszer finanszírozására.

A brit rendszer ismert hibái ellenére azonban a Twitter-felhasználók tömegével álltak ki az NHS mellett Trump megjegyzése után. Sokan kiemelték, hogy a tömegtüntetést, amelyre az amerikai elnök utalt, olyan csoportok szervezték, amelyek éppen hogy nem az univerzális ellátást akarnák megszüntetni, hanem azt követelik, hogy az állam fordítson több pénzt az egészségügyi rendszerre. A demonstráción mintegy 60 ezren vettek részt szombaton London belvárosában az egyik szervező szerint.

A brit állami egészségügyi szolgálat (National Health Service - NHS) megvédéséért tüntetnek London belvárosában 2018. február 3-án. (MTI/EPA/Will Oliver)

A brit állami egészségügyi szolgálat (National Health Service – NHS) megvédéséért tüntetnek London belvárosában 2018. február 3-án. (MTI/EPA/Will Oliver)

Jeremy Hunt, brit külügyminiszter sem hagyta szó nélkül Trump üzenetét:

„Lehet, hogy nem értek egyet a tüntetésen elhangzott egyes követelésekkel, de egyik résztvevő sem akar egy olyan rendszerben élni, amelyben 28 millió embernek nincs biztosítása. Az NHS-nek talán vannak nehézségei, de én büszke vagyok arra, hogy az én országomban találták ki az univerzális egészségügyi biztosítás rendszerét, amelyben mindenkinek jár ellátás, függetlenül a bankszámlája méretétől” – jelentette ki Hunt.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is visszavágott Trumpnak a Twitteren. „Tévedés. Az emberek azért vonultak ki az utcákra, mert szeretjük az NHS-t, és nem tetszik, amit a Tory-k művelnek vele” – írta Corbyn.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/The Independent

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »