Megnyirbálják a Medicaid-programot, kell a pénz az adóreformra

Az amerikai kormány arra készül, hogy munkavállaláshoz kösse a szegény rétegeknek alanyi jogon járó Medicaid egészségbiztosítást. A Medicaid-program a legnagyobb kormányzati biztosítási program, több mint 70 millió embert érint, azaz minden ötödik amerikait.

Az egészségügyi és emberi források minisztériumának részeként működő Medicaid-főigazgatóság (amelyhez az időskorúakat segítő Medicare-ellátás is tartozik) csütörtökön körlevélben értesítette a szövetségi államok Medicaid-igazgatóságait arról, hogy egyelőre kísérleti jelleggel munkavállaláshoz vagy közösségi munkához köthetik a Medicaid-ellátást.

Az 52 évvel ezelőtt létrehozott Medicaid-program eddig feltételek nélkül járt a szegény rétegeknek, s bár a republikánusok régóta szorgalmazták, hogy valamilyen feltételeket mégis szabjanak a biztosításához, eddig soha nem sikerült megváltoztatni ezt az alanyi jogon járó ellátást. Seema Verma, a Trump-kormány Medicaid-Medicare főigazgatóságának (CMS) vezetője beiktatása pillanatában világossá tette, hogy a kormány támogat minden olyan tagállami javaslatot, amely feltételhez köti a Medicaid megadását. Mintegy tucatnyi, republikánus kormányzó irányította szövetségi állam ugyanis már régóta ezt szorgalmazta.

Tüntetés az egészségügyi rendszer módosítása ellen a Trump Tower előtt New York-ban, 2017. november 15-én. A Kongresszus elé tárt javaslat szerint 880 milliárd dollárral, azaz mintegy 25%-kal csökkkentenék a Medicaid program finanszírozását.  EPA/JUSTIN LANE

Tüntetés az egészségügyi rendszer módosítása ellen a Trump Tower előtt New York-ban, 2017. november 15-én. A Kongresszus elé tárt javaslat szerint 880 milliárd dollárral, azaz mintegy 25%-kal csökkkentenék a Medicaid program finanszírozását. EPA/JUSTIN LANE

A mostani körlevélben megfogalmazott irányelvek munkavállaláshoz, vagy munkavállaláshoz szükséges képzésben történő részvételhez kötnék a munkaképes szegények Medicaid-biztosításának fenntartását.

Demokrata és liberális jogvédő csoportok már korábban jelezték, hogy ha életbe lép egy ilyen szabályozás, azonnal bírósági úton támadják meg – azzal érvelnek, hogy a Medicaid egészségügyi program munkavállaláshoz kötése nem segíti céljai megvalósítását, sőt, alkalmasint még alá is áshatja ezt.

„A Trump-kormányzat azzal, hogy lehetővé teszi szövetségi államoknak a kártékony munkavállalási kötelezettséget, a sebezhető amerikaiak millióinak életét támogató rendszert sodorja veszélybe” – fogalmazott máris kiadott közleményében Frank Pallone, demokrata párti képviselő, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának tagja.

A Trump-kormány viszont teljesen másként vélekedik erről. Seema Verma csütörtökön – Pallone állásfoglalása után – szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „a Medicaidnek rugalmasabbnak kell lennie, hogy a szövetségi államok hatékonyabban biztosíthassák az érintett rétegek szükségleteit”.

A döntést valószínűleg az is elősegítette, hogy a december végén elfogadott adóreform jelentős lyukat üt az amerikai költségvetésben, és ha a kieső bevételeket nem pótolják az adócsökkentések pozitív hatásai, akkor csak a kiadások lefaragásával lehet újra egyensúlyközeli helyzetbe hozni az államháztartást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »