Olaszország következő miniszterelnöke talán még a szavazólapon sincs rajta

Mivel a közvélemény-kutatások szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a következő parlamenti választásokon sem tudja megszerezni egyetlen politikai erő sem a kormányzáshoz szükséges többséget Olaszországban, elképzelhető, hogy a jelenleg „hézagpótló” szerepet betöltő kormányfő, Paolo Gentiloni marad a miniszterelnöki székben.

Gentiloni csak 2016 decemberében lépett hivatalba, amikor elődje, Matteo Renzi lemondott az általa rendezett népszavazás kudarca miatt. Renzi azonban mindvégig kontroll alatt tartotta a kormányzó Demokrata Pártot (PD), és arra tette fel minden lapját, hogy a gazdasági fellendülés segíteni fog neki visszatérni a hatalomba. Renzi a PD jelöltje a március 4-ei választáson, míg Gentiloni neve még a szavazólapon sem szerepel.

Azonban az Ixe közvélemény-kutatócég legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy a PD támogatottsága jelenleg éppen csak 23 százalékra rúg, mert a választók sorra megkérdőjelezik Renzi terveit. Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) miniszterelnök-jelöltje és két jobboldali szövetségese a szavazatok 34 százalékára számíthat, míg a radikális Öt Csillag Mozgalom (M5S) 28 százalékkal a legnagyobb szeletet kanyaríthatja ki a tortából magának egyedüli pártként.

Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy Berlusconi nem is indulhat a választáson, mivel adócsalásért elítélték, az M5S pedig továbbra sem hajlandó senkivel koalícióra lépni. Ezek alapján Gentiloni, Olaszország legnépszerűbb politikusa lehetne kompromisszumos jelölt.

„Egy nagykoalíció vagy a Gentiloni-kormány folytatása kielégítené a választópolgárokat, akik félnek a káosztól. Ez abban az esetben fordulhatna elő, ha politikai patthelyzet alakulna ki és senki nem lenne képes kormányt alakítani és erre azért, valljuk be, elég sok esély van” – fogalmazott Rosamaria Bitetti, a római Luiss Egyetem közpolitikai előadója egy, a Bloombergnek adott telefonos interjúban.

Az olasz rendszer szerint Sergio Mattarella államfő dönt majd arról, hogy kit bíz meg a kormányalakítással, miután konzultált a fő pártok vezetőivel. Nem köteles a legnagyobb pártnak megbízást adni.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt sugallják, hogy még a demokraták és a Forza Italia esetleges nagykoalíciója sem lesz képes többséget alkotni. Ez esetben Gentiloni egészen az újabb választásokig hivatalban maradna. Az Ixe felmérése 35 százalékos támogatást vetít előre számára a szavazók körében, 8 százalékponttal többet, mint az M5S jelöltjének, Luigi Di Maio-nak.

„Egy Paolo Gentiloni miniszterelnök által vezetett kormány – amelynek népszerűsége az ő ideje alatt folyamatosan emelkedett – lenne a legjobb mindenkinek, és ez a legvalószínűbb kimenetel is jelenleg” – mondta Matteo Ramenghi, a UBS Group AG olaszországi vagyonkezelő egységének befektetési igazgatója.

„Gentiloni még talán Olaszországot is hitelessé tenné a befektetők számára, akik egyfolytában figyelemmel kísérik a politikai instabilitás jeleit” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »